Connect with us

ZE-DO KANTON

Park prirode Tajan izazov za planinare

22.02.2024. godine
ntvic.ba

Planinarska grupa BiH Exploreri (sekcija planinarsko-sportskog društva “POŠTAR“-Zenica) u nedjelju, 18.02.2024. godine) je organizovala petu po redu planinarsku turu u ovoj godini, ovoga puta na području općine Zavidovići, Kakanj i Grada Zenica.

U ranim jutarnjim satima 20 planinara krenulo iz Zenice, Doboja, Doboj Istoka i Tešnja prema Zavidovićima, parku prirode Tajan i jezeru Mašice gdje su ostavili prevozna sredstva.

Uz dobro raspoloženje i elan svojstven planinarima grupu je poveo vođa grupe Amel Skopljak koji je pripremio veoma interesantnu planinarsku turu koju je do sada rijetko ko realizovao.

Pokret je bio od jezera Mašice uz konstatan uspon za koji je trebalo nekoliko sati kako bi ga savladali. Potom je slijedio uspon kroz prelijepu šumu i kraj prirodnih fenomena-pećina koje su posjetili prilikom povratka.

– Uspon na planinu Bakoš i njen vrh Bukvice-Prisoje nije bio nimalo jednostavan. Bilo je potrebno i kondicije i pravilnog raspoređivanja snage za uspon. Na polovini uspona na planini Bakoš sreli smo naše prijatelje Vehaboviće koji su sa drugom planinarskom grupom iz Zenice krenuli pješačiti od lokacije Lastavica do jezera Mašice, kazali su iz planinarsko-sportskog društva Poštar Zenica.

Nastavili su svoj uspon do vrha planine Bakoš (Bukvice-Prisoje), gdje su imali priliku uživati u prelijepom pogledu na planine i brda u okruženju.

Ove prizore su ovjekovječili fotografijama a potom nastavili svoj put prema još jednom cilju a to je uspon na planinu Tvrtkovac i njen vrh koji se nalazi na teritoriji Grada Zenica.

– Neopisiv je osjećaj kod planinara kada realizuje cilj koji je sam sebi postavio, a to je uspon na vrh neke planine. Mi smo u nedjelju realizovali uspon na dvije planine i to bez većih problema uz potrošnju velikog broj kalorija i manju upalu mišića, naglasili su iz ovog društva.

Grupa je iskoristila lijep i sunčan dan te se odmorila na vrhu planine Tvrtkovac sa kojeg se protezao izvanredan pogled na veliki broj planina. Nazad do jezera Mašica krenuli su istim putem uz savladavanje manje visokih uspona uz oprezan silazak. U povratku su posjetili Lukinu pećinu koja se nalazi nekoliko kilometara iznad jezera Mašica.

Rezime planinarske ture kroz podatke o učinku:

-18 kilometara pješačenja;

– 1115 mnv nivelacije;

– oko 6 sati aktivnog hoda;

– 12 sati bilo potrebno od polaska do povratka kući;

– 3,5 sata vožnje;

Iz planinarskog udruženja Poštar Zenica poručuju da nastavljaju dalje pripremati i realizovati putovanja i planinarske ture širom naše lijepe domovine Bosne i Hercegovine.

Continue Reading