Connect with us

BIH

Parlament FBiH bez Deklaracije o stradanju civila u Gazi, za bila 43 zastupnika, dva su bila protiv, a 41 je bio suzdržan

28.10.2023.
faktor.ba

Deklaracija o stradanju civila na području Gaze, koju je predložio Klub zastupnika SDA u Parlamentu FBiH, nije uvrštena u dnevni red posljednje sjednice Zastupničkog doma jer nije bilo dovoljno zastupnika koji su glasali za. 

Za su bila 43 zastupnika, dva su bila protiv, a 41 je bio suzdržan. Ovo su rezultati pojedinačnog glasanja. Prethodno je, kada se glasalo elektronski, 34 bilo za, pet protiv i 37 suzdržanih.

Suzdržani su bili zastupnici SDP-a, HDZ-a, dio zastupnika Nip-a, Naša stranke, HDZ 1990, te PDA. Protiv su bili zastupnici Slave Raguž (HRS) i Mario Karamatić (HSS). Za su bili zastupnici SDA, DF-a, NES-a, Stranke za BiH.

– Najmanje što sam očekivao da ćemo u ovom Parlamentu napraviti ovako duboku polarizaciju na pitanju stradanja djece o kojoj se već Vlada FBiH izjasnila, iznijela stav da želi pomoći toj ugroženoj djeci, stradanju civila, i na ovako koncipiranoj deklaraciji koja ne zauzima stavove već samo želi dati svoj stav u dijelu poštivanja humanitarnog prava – kazao je zastupnik SDA Almedin Aliefendić.

On je, kada je predlagao deklaraciju, istakao da vjeruje da su svi zatečeni prizorima iz Gaze.

Continue Reading