Connect with us

BIH

Planinarska grupa BiH Exploreri i Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH uspješno organizovali planinarski pohod na planinu Hasnadag u Republici Turskoj

18.05.2023.
ntvic.ba

Planinarska grupa BiH Exploreri i Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH su organizovali planinarsku avanturu u Republici Turskoj u regiji Kapadokija, pokrajina Aksaray na planinu Hasandag čiji je najveći vrh visok 3.256 mnv.

Hrabrih 23 planinara su krenuli iz Aksaraya rano ujutro autobusom (03:30), do jednog sela i onda nastavili putovati sa dva traktora koji su ih prevezli do lokacije odakle su krenuli na uspon Hasandaga. Uspon je trajao oko devet sati. Vodič je bio Nurullah Çoban iz Aksaraya veoma iskusan planinar koji je do sada se 100 puta popeo na planinu Hasandag.

Veliki izazov za sve učesnike u ovom planinarskom pohodu bila je nadmorska visina i rijedak vazduh koji je otežavao uspon. Ipak bez većih problema i sa čestim pauzama, zbog aklimatizacije, su se svi uspjeli popeti na sami vrh planine Hasandag i ovu su planinarsku avanturu realizovati bez većih problema.

U ovoj planinarskoj turi na planinu Hasandag učestvovali su članovi planinarske grupe BiH Exploreri koji su i članovi planinarsko-sportskog društva Poštar-Zenica (kojih je bio najveći broj), članovi PD Zabrđe-Vitez, članica PD “Tvrtkovac” Fikreta Kubat koja je bila najstariji učesnik (70 godina), članovi PD Vedro i PD Azimuth.

Ukupno su pješačili 15 sati i prešli oko 20 kilometara teškog terena.

Simbolično su, zbog velikog jubileja, donijeli iz Zenice (BiH) kamenu ploču na vrh planine Hasandagna kojoj su ugravirane zastave BiH i Republike Turske i čestitka na turskom jeziku kojom povodom 100 godina od osnivanja Republike Turske. 

Posjeta planini Hasandag je realizovana u okviru aktivnosti koju su nazvali Karavana prijateljstva koju realizuje Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH i planinarska grupa BiH Exploreri.

U okviru ovog putovanja u planu su u Republici Turskoj posjetiti 14 gradova i realizirati još dvije planinarske ture.

Continue Reading