Connect with us

BIH

Počeo seminar “Kritičko mišljenje i medijska pismenost”

20.02.2023. godine
Preporod.info

U Sarajevu je danas počeo seminar pod nazivom “Kritičko mišljenje i medijska pismenost”- MoviEQ trening facilitatora za koordinatore i aktiviste Mreže mladih muftijstava u Bosni i Hercegovini.

Seminar organiziraju dvije uprave Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i – Uprava za vjerske poslove i Uprava za vanjske poslove i dijasporu, dok je suorganizator Međunarodna organizacija za migracije (IOM) Sarajevo.

Voditelj Odjela za mekteb i mlade u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Enes Svraka kazao je kako je cilj programa educirati i osposobiti koordinatore Mreže mladih kako bi pomogli mladima u razvijanju kompleksnog mišljenja i kompleksnijeg sagledavanja stvari i života (udaljiti mlade od crno-bijele slike svijeta i života koja najčešće vodi u razne ovisnosti i ekstremizme), razvoja kritičkog mišljenja, empatije i drugih životnih vještina.

Voditelj Odjela za saradnju sa državnim institucijama i nevladinim organizacijama u Upravi za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mr. Medina Mehmedović-Mulalić je istakla kako je ovo nastavak ranije uspostavljene saradnje sa Međunarodnom organizacijom za migracije IOM – Sarajevo, te kako je do sada kroz više seminara  osposobljen jedan broj imama/mualima da kao facilitatori vode radionice kritičkog mišljenja i medijske pismenosti.

Mnogi certificirani facilitatori su primjenjivali usvojenu metodologiju koja je naišla na dobar  prijem kod mladih.

Mehmedović-Mulalić je naglasila da se ovim seminarima nastoji osnažiti kapaciteti naših imama, koordinatora i aktivista Mreže mladih.

Pozitivna iskustava naših certificiranih facilitatora, izvrstan su pokazatelj da smo na pravom putu i da su nam ovakve edukacije nephodne.

Ermin-ef. Zahirović, koordinator Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kakanj i Sumedin-ef. Kobilica, imam MIZ Zenica certificirani su facilitatori koju su ranije prošli ovaj program, a na ovom seminaru su u ulozi trenera.

Trenutno Islamska zajednica ima 36 certificiranih facilitatora iz reda imama i drugih uposlenika Islamske zajednice prema ovoj metodologiji koja se izvanredno može koristiti u radu s mladima.

Certificirani facilitatori imaju stečena znanja i vještine, te razrađene metode za realizaciju radionica koje se uče tokom seminara. Spomenutu metodologiju su razvili vrhunski stručnjaci iz oblasti psihologije i drugih znanosti sa Cambridge Univerziteta u cilju borbe protiv bulimije u školama i vršnjačkog nasilja, a kasnije su je počeli primjenjivati i u prevenciji raznih ovisničkih i ekstremnih ponašanja kod mladih što je u njihovim analizama pokazalo izvanredne rezultate.

Međunarodna organiazcija za migracije – IOM ove radionice realizira već šest godina u okviru svog projekta “Pomoć lokalnim zajednicama” u toku kojih je širom Bosne i Hercegovine na stotine mladih iskustveno prošlo kroz ovaj program.

Seminar se održava u Centru za lično i profesionalno usavršavanje i tokom četiri dana trajanja na njemu če učestvovati 50 osoba.

Continue Reading