Connect with us

BIH

Porast broja vozila i naplaćene cestarine na autocesti A1

14.10.2023.
ntvic.ba

Promet vozila na autocesti A1 u prvih devet mjeseci ove godine veći je za oko 15 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prema informacijama dobivenim u Javnom poduzeću Autoceste Federacije BiH, u prvih devet mjeseci ove godine ostvareno je ukupno 12.284.182 izlaza na autocesti A1, što je više za 14,90 posto ili 1.593.439 u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U istom razdoblju od naplaćene cestarine ostvareni su prihodi od 43.603.831,67 KM, što je više za 15,40 posto ili 5.818.265,13 KM u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Zanimljivo je da se značajan postotak cestarine, gotovo 40 posto, odnosi na naplatu putem elektroničkih uređaja tzv. ACC TAG uređaja.

Točnije, u promatranom razdoblju evidentirano je 4.912.317 prolaza vozila s ACC TAG uređajima, čime se definira udjel elektroničke naplate u ukupnoj naplati cestarine u postotku od 39,8 posto.

Što se tiče visine cestarine, u predstojećem razdoblju nisu planirana poskupljenja.

„JP Autoceste FBiH neće u narednom period povećavati cijenu korištenja autoceste Javno poduzeće Autoceste FBiH je vjerojatno i jedini upravitelj autoceste koji nije povećao cijenu korištenja autoceste, nego je cijena dodatno snižena za korisnike četvrte kategorije vozila u iznosu od 10 posto. Upravo ovakvim potezima JP Autoceste FBiH želi dodatno pridonijeti razvoju gospodarstva u BiH“, kazali su Feni iz Autocesta FBiH.

Od Autocesta FBiH zatražili smo informaciju o sanaciji napuknuća mosta Počitelj na dionici autoceste Počitelj – Zvirovići, koje je uočeno u kolovozu ove godine.

„Što se tiče aktivnosti vezanih za napuknuće mosta Počitelj, u toku je analiza dostavljenih rješenja kako bi se izradila adekvatna rješenja za otklanjanje predmetnog nedostatka“, naveli su iz Autocesta FBiH.

Završetak radova na 11 kilometara dugoj dionici Počitelj – Zvirovići u više navrata je odgađan, a po svemu sudeći, dovršetak te dionice i njezino puštanje u promet bit će dodatno prolongirano.

Fena/Federalna.ba

Continue Reading