Connect with us

BIH

Poslanici usvojili izmjene Zakona o doprinosima FBiH

26.01.2023.
FENA

Budući da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine još uvijek nije dostavila mišljenje o oko 50 amandmana koji su uložili poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na ovogodišnji budžet, poslanici su na vanrednoj sjednici usvojili izmjene Zakona o doprinosima FBiH.

Predlagačica ovog zakonskog rješenja je dopredsjedavajuća Doma Edina Gabela iz Stranke za BiH koja je kazala da se izmjenama želi postići jačanje konkurentnosti na stranom tržištu prvenstveno u tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće kao pretežno izvozno orijentiranoj djelatnosti kroz utvrđivanje plaćanja doprinosa najnižu povlaštenu osnovicu ukoliko se zaposleniku isplaćuje mjesečna plata u visini do 85 posto prosječne mjesečne neto plate u Federaciji BiH.

Kako se navodi u obrazloženju tog zakonskog rješenja, na taj način se postiže cjenovna konkurentnost proizvoda iz Bosne i Hercegovine koji su namijenjeni izvozu te se samim tim osiguravaju pretpostavke za značajnija investicijska ulaganja u taj sektor.

Predloženom izmjenom mijenja se propisani uvjet za primjenu preferencijalne osnovice za obračun doprinosa za radnike u rudnicima uglja, tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće i niskoakumulacijskim djelatnostima tradicionalnih zanata na način da se ostavlja mogućnost isplate većeg iznosa plata radnicima.

Gabela je pozvala poslanike da glasaju za izmjene, kako bi između ostaloga, i pomogli građanima da ostaju u BiH i ne napuštaju zemlju što je i učinjeno sa 69 glasova ZA.

Potom je predsjedavajuća Doma Mirajana Marinković-Lepić (Naša stranka) dala pauzu u zasjedanju, a nastavak sjednice očekuje se oko 15 sati kada bi i Vlada trebala dostaviti mišljenje na amandmane na budžet Federacije BiH.

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević obrazložila je ranije da je ovogodišnji federalni budžet koji je predložila Vlada FBiH u iznosu od 6,7 milijardi KM, realan i održiv. Budžet je veći za 1,1 milijardu KM, u odnosu na prošlogodišnji.

Continue Reading