Connect with us

SVIJET

Postavljeno 50.818 velikih šatora za smještaj žrtava zemljotresa

08.02.2023.
Agencija Anadolija

Uprava za vanredne situacije (AFAD) objavila je da je montaža stambenih šatora završena na područjima pogođenim zemljotresima.

Dosad je postavljeno ukupno 50.818 velikih porodičnih šatora za smještaj žrtava zemljotresa.

Jedno od šatorskih naselja je postavljeno na stadionu u Kahramanmarasu.

“Također, ukupan broj osoblja za traganje i spašavanje u regionu koji se sastoji od osoblja AFAD-a, Žandarmerije, Ministarstva odbrane, Vatrogasnih brigada, Ministarstva obrazovanja, nevladinih organizacija i volontera iznosi 79.110. Na područje pogođeno zemljotresima upućeno je i 5.309 ljudi koji su došli u pomoć iz drugih država”, navodi se u saopštenju.

Ukupno 5.402 vozila – bagera, šlepera, dizalica, buldožera, kamiona, kamiona za vodu, prikolica i drugih vozila, otpremljeno je u pogođena područja.

“Ukupno deset brodova – devet brodova Komande mornaričkih snaga i jedan brod Komande obalske straže, poslani su u regiju u svrhu transporta osoblja, materijala i evakuacije”, objavio je AFAD.

Najmanje 7.108 osoba je poginulo, a 40.910 je povrijeđeno nakon dva snažna zemljotresa koja su u ponedjeljak potresla jug Turkiye, objavila je u srijedu Uprava za vanredne situacije (AFAD).

Od posljedica zemljotresa i u susjednoj Siriji život je izgubilo najmanje 2.530 osoba, a 4.645 osoba je povrijeđeno.

Continue Reading