Connect with us

ZE-DO KANTON

Predstavljene aktivnosti koje će Uprava policije MUP-a ZDK provoditi sa ciljem unapređenja stanja sigurnosti

03.11.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Novoimenovani policijski komesar Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Admir Gazić prezentirao je na press konferenciji stanje bezbjednosti u ZDK za devet mjeseci ove godine, te najavio aktivnosti koje će provoditi u narednom periodu. Cilj tih aktivnosti, naglasio je, bit će unapređenje stanja sigurnosti i efikasnosti, ali i profesionalnosti u svim segmentima djelovanja i postupanja policijskih službenika u okviru zakonom definisanih nadležnosti i ovlaštenja.

Na današnjoj press konferenciji komesar MUP-a ZDK, Admir Gazić predstavio je analize sigournosnog stanja na području ZDK u zadnjih devet mjeseci, naglasivši da je na području ZDK u porastu broj krivičnih djela. Također, došlo je i do povećanja broja slučajeva narušavanja javnog reda i mira te saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom.

-U prvih devet mjeseci ove godine imamo povećanje broja krivičnih djela za 19,04% što se jednim dijelom može pravdati novim načinom izvještavanja prema kantonalnom tužilaštvu. Imamo povećanje broja narušavanja javnog reda i mira za nekih 19% i tu se jedan dio može pravdati sa aktivnostima policije u segmentu dokumentovanja prekršaja prosjačenja, konzumiranja alkohola na javnom mjestu kao i droga. Mi ćemo uraditi sve što je neophodno da to stanje popravimo, istakao je Admir Gazić-komesar MUP-a ZDK.

Gazić je istakao da će akcenat u narednom periodu biti na suzbijanju kriminaliteta i poboljšanju sigurnosne situacije na području ZDK. Kako bi sigurnosna situacija na području kantona bila na većem nivou, naglašeno je da je Ministartvu unutrašnjih poslova potrebna pomoć i kantonalne Vlade ali i i svih gradova/općina kako kroz dobru saradnju tako i materijalno-tehničku opremu. Komesar poručuje da svi zajedno trebaju raditi na vraćanju povjerenja građana u profesionalan i odgovoran rad policisjkih službenika u skladu sa zakonom.

-Ono što bih želio napomenuti je da od Vlade ZDK i ministra unutrašnjih poslova očekujem a vidim tu spremnos,t da podrže naše budžetske zahtjeve, da nam materijalno-tehničkim sredstvima pomognu u opremanju, da nam obezbijede informatičku opremu kako bi nastavili sa edukacijama koje se organizuju kako kod nas tako i od strane međunarodnih organizacija. Samo edukovanom i dobro organizovanom policijom mi možemo odgovoriti na sve postavljene zadatake, istakao je Gazić.

Jedan od ciljeva jeste i da se veća pažnja posveti zaštiti novinara od napada i sve učestalijim prijetnjama kojima su izloženi prilikom obavljanja svojih zadataka. Takvi slučajevi će se posebno evidentirati i sve prijave kako je naglasio,  prioritetno rješavati.

-U narednom periodu poseban senzilibitet ćemo imati prema novinarima, prema svim napadima na novinare i prijetnjama kojima budu izloženi. Napravit ćemo posebnu evidenciju kako bi zajedno sa kantonalnim tužilaštvom preventivno i pripritetno djelovali i rješavali sve te prijave, naglasio je Gazić.

Gazić je posjetio i da je u toku konkursna procedura za prijem 105 policijskih službenika, te da je Vlada odobrila zahtjev kojim će u narednoj godini biti omogućen prijem još 100 policijskih službenika.

Continue Reading