Connect with us

BIH

Predstavnički dom prihvatio noćas u 2.30 sati Prijedlog rebalansa budžeta

26.10.2023.
ntvic.ba

Predstavnički dom Federalnog parlamenta odobrio je noćas na sjednici Prijedlog rebalansa ovogodišnjeg budžeta Federacije Bosne i Hercegovine.

Federalna vlada predložila je Parlamentu da rebalansirani ovogodišnji budžet FBiH iznosi ukupno  6.937.563.355 KM, što je za 211,7 miliona KM ili 3,1 posto više u odnosu na sadašnji.

Obrazlažući zašto je rebalans predložila po hitnom postupku, Vlada je navela revidirane projekcije makroekonomskih indikatora za 2023. godinu i revidirane projekcije indirektnih poreza, kao i mjere Evropske centralne banke u borbi s inflacijom (podizanje referentnih kamatnih stopa) te nemogućnost izvršavanja pojedinih rashoda koji su na osnovu usvojenih amandmana postali sastavni dio važećeg budžeta FBiH za 2023.

U obrazloženju Ministarstva finansija navedeni su ključni razlozi za rebalans a podrazumijevaju otklanjanje tehničkih grešaka na pojedinim ekonomskim kodovima u budžetu i Zakonu o izvršavanju budžeta, nastalih kao posljedica usvojenih amandmana tokom parlamentarne procedure prvobitnog usvajanja budžeta; usvajanje izmjena i dopuna Zakona osnovama socijalne zaštite, zaštite žrtava rata, kao i Odluke o vanrednom usklađivanju penzija u procentu 3,9, s primjenom od maja 2023.

Razlozi su i povećanje iznosa za kamate u otplatama vanjskog duga usljed rasta euribora te potreba za dodatnim novcem u primjeni Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH, kao i potrebno povećanje iznosa u Fondu solidarnosti pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

S obzirom na to da je Vlada Federacije BiH na trećoj sjednici 19.5.2023. donijela Odluku o vanrednom usklađivanju penzija 3,9 posto, počev od isplate majske penzije, za ovo usklađivanje treba osigurati dodatnih 69,6 miliona KM u tekućoj fiskalnoj godini, navedeno je između ostalog iz Vlade.

Osim toga, usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom došlo je do povećanja osnovice koja se primjenjuje od 1.4.2023. godine te je pored planiranih 160 miliona KM, bilo potrebno osigurati još oko 67 miliona KM.

Da bi rebalans stupio na snagu, potrebno je da ga odobri i Dom naroda.

Sjednica Predstavničkog doma počela je jučer, 25. oktobra iza deset sati, a rebalans budžeta prihvaćen u 2.30 sati jutros, 26. oktobra.

Na prijedlog zastupnika Amela Mekića, kasno noćas na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, većinom glasova je prihvaćen zaključak kojim su članovi Doma pozvani da se odreknu mjesečnog zastupničkog paušala u korist stanovnika u Pojasu Gaze.

Neposredno prije tog zaključka, na ovoj sjednici rekordnog trajanja, većinom glasova su prihvaćeni Prijedlog rebalansa ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH, kao i prateći akt, Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o izvršavanju  budžeta.

Oba navedena akta treba da prihvati i Dom naroda da bi mogli stupiti na snaguVećinom glasova su potom podržane izmjene i dopune ovogodišnjih finansijskih planova  Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja te federalnog Fonda solidarnosti.

Ova vanredna sjednica Predstavničkog doma počela je jučer ujutro iza deset sati a okončana iza 3 sata jutros, 26. oktobra.

Dopredsjedavajuća Edina Gabela, zatvarajući zasjedanje je obavijestila zastupnike da će redovna sjednica Doma, sazvana prvobitno za 10 sati danas, početi u 11 sati.

federalna.ba/Fena