Connect with us

BIH

Državni zastupnici danas o akcizama i platama u institucijama BiH

31.01.2023.
FENA

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra principe Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik Šerif Špago.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma utvrdila je usklađenost ovog prijedloga sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH. Komisija za finansije i budžet nije podržala principe predloženog zakona, te će Domu dostaviti negativno mišljenje.

Predlagač navedenog zakona je u obrazloženju pojasnio da podnosi predloženi zakon kako bi se uravnotežile plate budžetskim korisnicima.

Špago je na sjednici Komisije za finansije i budžet kazao da se radi o izmjeni jednog člana Zakona, kojim se utvrđuje osnovna plata.

Pojasnio je da su razlozi za donošenje zakona, prije svega, sadržani u činjenici da je u proceduri donošenja budžeta institucija BiH za 2023. godinu predviđeno povećanje osnovice za platu sa 535 KM na 630 KM.

– Imajući u vidu način utvrđivanja plaća u institucijama, to povećanje osnovice bi dovelo do nesrazmjernog povećanja plata za uposlenike. Recimo zaposlenici s najmanjim koeficijentom, njihovo povećanje iznosilo bi oko 114 KM, a za funkcionere, odnosno članove Predsjedništva BiH čiji je koeficijen 10, uvećanje bi iznosilo oko 950 KM – naveo je Špago.

Pred poslanicima bi se trebao naći Izvještaj Zajedničke komisije oba doma o usaglašavanju teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, čijim bi se usvajanjem omogućilo smanjenje cijene goriva.

Komisija za usaglašavanje teksta ovog zakona, koji je u Predstavničkom domu i Domu naroda PSBiH usvojen u različitom tekstu, usaglasila je na način da akcize na gorivo budu ukinute na period od šest mjeseci, uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca.

Predstavnički dom trebao bi razmatrati i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o zahtjevu poslanika Denisa Zvizdića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o zastavi BiH po hitnom postupku.

S obzirom na to da Kolegij nije postigao saglasnost, poslanici će se o navedenom zahtjevu izjašnjavati u drugom krugu glasanja.

Suština predloženih izmjena je da se u Zakonu o zastavi BiH riječi “zajedničke institucije” zamijene riječima “institucije Bosne i Hercegovine”.

U obrazloženju predloženog zakona se navodi da se radi o neustavnoj i pravno netačnoj formulaciji, jer Ustav BiH ne poznaje termin “zajedničke institucije”, već samo “institucije Bosne i Hercegovine”.

Ustavni sud BiH je nedavno, odlučujući o zahtjevu Denisa Zvizdića za ocjenu ustavnosti člana 5. stav 1. tačka a) Zakona o zastavi BiH utvrdio da navedeni član u dijelu koji glasi: „zajedničkih institucija ili institucija kojom upravljaju zajedničke institucije ili koja je odgovorna zajedničkim institucijama“ nije u skladu s Ustavom BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma državnog parlamenta Denis Zvizdić tada je izjavio da je riječ o izuzetno važnoj odluci, jer oni koji su koristili takvu sintagmu ‘zajedničke institucije’ htjeli su da prejudiciraju da je država BiH ustvari složena ili sastavljena država od strane entiteta i Brčko Distrikta, što je u potpunoj suprotnosti sa Ustavom BiH.

Po njegovim riječima, svi koji su koristili neustavni izraz ‘zajedničke institucije’ to poslije ove odluke trebaju odmah prestati raditi.

Predstavnički dom bi trebao razmatrati i nekoliko izvještaja i informacija, te dati saglasnost za ratifikaciju jednog broja sporazuma i ugovora.

Continue Reading