Connect with us

BIH

Predstavnički dom PSBiH potvrdio imenovanje Vijeća ministara BiH 

25.01.2023.
FENA

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je danas, na hitnoj sjednici, potvrdio Odluku o imenovanju ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, koju je dostavila predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto (HDZBiH).

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH je, nakon što je pročitala Odluku, pozvala poslanike da je potvrde kako bi Vijeće ministara BiH moglo preuzeti odgovorne dužnosti i raditi na zajedničkom putu sa Parlamentarnom skupštinom BiH u kontekstu stabilnosti, sigurnosti, a i evropske budućnosti BiH.  

Od prisutna 42 poslanika, “za” potvrdu imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH glasala su 23 poslanika.

U naredne četiri godine na čelu Ministarstva vanjskih poslova BiH bit će lider Naroda i pravde Elmedin Konaković, a njegov zamjenik je Josip Brkić, koji je i u prethodnom mandatu obnašao tu funkciju.

Državni ministar finansija i trezora je kadar SNSD-a Zoran Tegeltija, koji je u prethodnom sazivu bio predsjedavajući Vijeća ministara BiH, a na  oktobarskim općim izborima izabran je u Predstavnički dom državnog parlamenta. Zamjenik ministra je Muhamed Hasanović.

Resor vanjske trgovine i ekonomskih odnosa vodit će Staša Košarac (SNSD), koji je i do sada bio na čelu tog ministarstva. Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je Ljiljana Lovrić.

Davor Bunoza (HDZBiH) novi je ministar pravde BiH, a zamjenik ministra  je Elvir Mahmuzić.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto, koji je do sada obnašao funkciju premijera Kantona Sarajevo, preuzet će resor komunikacija i prometa u Vijeću ministara BiH, dok će zamjenik ministra biti Ognjen Janjić.

Nova ministrica civilnih poslova je Dubravka Bošnjak (HDZBiH), a  Marijana Mojić je zamjenica ministrice u ovom resoru.

Na čelo Ministarstva sigurnosti dolazi Nenad Nešić (DNS), dok je Ivica Bošnjak zamjenik ministra sigurnosti.

Zukan Helez (SDPBiH) će u naredne četiri godine voditi Ministarstvo odbrane BiH, a njegova dva zamjenika su Aleksandar Goganović i Slaven Galić.

Sevlid Hurtić (BH Zeleni) novi je ministar za ljudska prava i izbjeglice, dok će zamjenica ministra biti Duška Jurišić.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto je za svoje zamjenike imenovala ministre Zorana Tegeltiju i Zukana Heleza.

Odluka o imenovanju ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH stupa na snagu danom potvrđivanja imenovanja u Predstavničkom domu PSBiH.

Danom stupanja na snagu te odluke dosadašnjim članovima Vijeća ministara BiH i zamjenicima ministara u Vijeću ministara BiH prestaje mandat.

Continue Reading