Connect with us

KULTURA

Preminuo bh. pjesnik i književni kritičar Željko Grahovac

16.02.2023. godine
Klix.ba

Bosanskohercegovački pjesnik i književni kritičar Željko Grahovac preminuo je u 67. godini.

Prve eseje i prikaze objavio je u časopisu “Dijalog”. Prvu knjigu poezije pod naslovom “Sveto rastrojstvo” objavio je 1986. godine. Bio je član Udruženja književnika Bosne i Hercegovine. Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa “Život”, a od kraja 2009. uređivao je “Bosansku vilu”.

Stručne radove (eseje, studije, književne prikaze, osvrte) i pjesničke tekstove objavljivao je poslije rata u 20-ih književnih časopisa u BiH i u okruženju.

Kao urednik, priređivač, redaktor ili recenzent sudjelovao je u pripremi i u objavljivanju više od stotinu knjiga iz tekuće književne produkcije u BiH, u razdoblju od 1998. do 2016. godine.

Za više izdavača priredio je lektirska izdanja ili izbore iz opusa brojnih značajnih autora i snabdio ih metodičkim predgovorima ili pogovorima (A.G. Matoš, M.Ć. Ćatić, Ć. Sijarić, S. Kolar, T. Kulenović, K. Mahmutefendić, S. Arnaut, A. Hromadžić, Š. Pandžo, V. Nazor, A. Vuletić).

Posebno treba spomenuti njegov priređivački, urednički i lektorski rad u pripremi izbora iz Homerovih epova “Ilijada” i “Odiseja” (po prepjevima T. Maretića), kao i kompletno upjevavanje Milenićevog prevoda “Epa o Gilgamešu” te projekt upjevavanja Maretićevog prijevoda “Eneide”

Continue Reading