Connect with us

ZE-DO KANTON

Prosvjetni radnici u ZDK traže povećanje plata za 15 posto

09.08.2023.
ntvic.ba (M.K.)

Prosvjetni radnici u Zeničko-dobojskom kantonu zahtjevaju povećanje plata od 15 posto do početka nove školske godine, kako bi se izvršilo usklađivanje plata sa socio-ekonomskom situacijom, a što je definisano kolektivnim ugovorom u oblasti obrazovanja.

Povećanje plata za 15 posto do početka nove školske godine zahtjev je prosvjetnih radnika u ZDK. Povećanje plata definisano je kolektivnim ugovorom za djelatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja, potpisanim krajem prošle godine, a razlozi za povećanje su, kako navode u Sindikatu, rast životnih troškova ali i povećanja plata ostalim budžetskim korisnicima.

-Mi smo u situaciji da od 1.6. imamo povećanje plate predstavnicima Vlade ZDK, da su premijerka i ministri dobili povećanje od 15 procenata i smatramo potpuno legitimnim i opravdanim zahtjevom da i prosvjetni radnici dobiju ono što im pripada, istakao je Selvedin Šatorović predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Predstavnici Sindikata očekuju pozitivan odgovor Vlade Zeničko-dobojskog kantona i nadaju se da će se usklađivanje plata, definisano kolektivnim ugovorom, ubrzo ostvariti.

-Očekujemo u narednim danima pozitivan ishod zahtjeva Sindikata i osnovnog i srednjeg i visokog obrazovanja, kao i radnika u oblasti kulture, tako da do početka školske godine očekujemo da se postigne dogovor oko povećanja plata prosvjetnmim radnicima, kako bi prosvjetni radnici sa dodatnim motivom ušli u učionice i radili jedan od najodgovornijih poslova u državi, izjavio je Šatorović.

Povećanje plata od 15 posto značilo bi da su prosvejtni radnici u Budžetu ZDK tretirani kao i ostali budžetski korisnici, kako je i propisano u kolektivnom ugovoru. Povećanje plata u konačnici odrazilo bi se na bolji životni standard prosvejtara koji obavljaju jedan od najvažnijih poslova – obrazuju mlade generacije.

Continue Reading