Connect with us

KULTURA

Putem Službe za društvene djelatnosti, boračka pitanja, raseljena lica, izbjeglice i povratnike Općine Kakanj u 2023. godini realizovano preko 2,4 miliona KM

03.01.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Služba za društvene djelatnosti, boračka pitanja, raseljena lica, izbjeglice i povratnike Općine Kakanj u 2023. godini realizovala je veliki broj programa i projekata.  Putem ove Službe u protekloj godini realizovano je preko 2,4 miliona KM i to je do sada najveći iznos realizovanih sredstava.

Općina Kakanj jedna je od rijetkih bh. Općina koja redovno dodjeljuje studentske i đačke stipendije, stipendije za deficitarna zanimanja za srednje škole i fakultete. Općina Kakanj refundira i troškove prvoza učenika i studenata za što je protekle godine izdvojeno 600.000 KM. Pored ovih, u 2023. godini realizovani su i programi sufinasiranja boravka djece u predškolskim ustanovama, programi medicinski potpomognute oplodnje, te druge aktivnosti i projekti u nadležnosti ove Službe.  

-Finansiranje troškova prevoza đaka stavka je za koju je u 2023. godini izdvojeno rekordnih 600.000 KM, takvom dinamikom nastavljamo i u novoj godini. Pored redovnih stipendija za đake i studente bitno spomenuti je i stipendije za deficitarna zanimanja kao i nagrade za nadarne studente i đake. Tu je i pomoć za rješavanje stambenog pitanja mladih i mnoge druge aktivnosti, isatakao je Edin Aliefendić, šef Službe za društvene djelatnosti, boračka pitanja, raseljena lica, izbjeglice i povratnike Općine Kakanj.

Općina Kakanj prepoznata je i kao jedna od lokalnih zajednica koja svojim Budžetom osigurava prilično značajna sredstva za podršku borcima. Ta sredstva u protekloj godini većim dijelom realizovana su kroz različite subvencije namijenje boračkoj populaciji sa područja naše općine. Osim toga, općina Kakanj finansirala je rad i aktivnosti boračkih udruženja, te je za tu namjenu u 2023. godini izdvojeno 160.000 KM.

-Kada je u pitanju resor Odsjeka za boračka pitanja veliki dio aktivnosti otpada na poslove prvostepenenog organa koji ova Služba obavlja prema kantonanim i federalnim propisima. Ovdje je bitno spomenuti općinska izdvanja za boračku kategoriju. a to su novčana pomoć za nezaposlene borce, za liječenje i alternativni smješta demobilisanih boraca, zatim finansijska pomoć boračkim Udruženjima, istatako je Aliefendić.

Putem ove Službe Općina Kakanj kontinuirano je u protekloj godini pomagala organizacijama koje su prepoznate kao važne za našu lokalnu zajednicu, a kojima su obuhvaćene različite kategorije društva.

-Općina Kakanj za organizacije koje su prepoznate kao organizacije od posebnog značaja za lokanu zajednicu je nastavila finasirati i sufinasirati i u 2023. godine. To su Udruženja „Dlan“, „Slatki život“, KUD DIKAN, MDD Merhamet Kakanj, Crveni križ, Udruženje penzionera Općine Kakanj, Rudarska glazba i druga, istakao je Aliefendić.

Značajno je spomenuti i da je za kakanjski sport u pretkloj godini izdvojeno rekordnih 770.000 KM. Iz Službe za društvene djelatnosti, boračka pitanja, raseljena lica, izbjeglice i povratnike Općine Kakanj poručeno je da će i tokom ove godine biti nastavljena realizacija značajnih projekata i aktivnosti koje su u nadležnosti ove Službe.