Connect with us

ZE-DO KANTON

Raspisani javni pozivi za zapošljavanje branilačke populacije u ZDK

08.05.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Vlada Zeničko dobojskog kantona ove je godine kroz program podsticaja zapošljavanja pripadnika boračke populacije putem zapošljavanja u pravnim licima planirala iznos od 140.000 KM i kroz program podsticaja samozapošljavanja pripadnika boračke populacije iznos od 745.000 KM. Javni poziv za ostvarivanje prava na podsticaj zapošljavanja i samozapošljavanja, otvoren je do 12. maja ove godine.

U toku je javni poziv ministarstva za boračka pitanja ZDK za dodjelu podsticaja zapošljavanja i samozapošljavanja pripadnika boračke populacije za 2023. godinu. 

Ove je godine podsticaj za zapošljavanje boračke populacije u pravnim licima povećan sa 7.200 KM na 9.600 KM po jednom novozaposlenom radniku sa NK, KV, SSS ili VŠS spremom. Podsticaj za zapošljavanje radnika sa VSS spremnom, koji je ranije iznosio 9.600 KM, sada iznosi 10.800 KM.

– Što se tiče programa samozapošljavanja, ove godine po programu „Prvi biznis“ mogu ostvariti sredstva do 10.000 KM, tj. oni koji otvaraju novu djelatnost, istakao je Adnan Sirovica, ministar za boračka pitanja ZDK.

Povećan je i iznos ovogodišnjeg podsticaja za samozapošljavanje boračke populacije kroz programe „Prvi biznis i „Biznis plus“. Pored dosadašnje dvije varijante programa „Biznis plus“, uvedena je i treća varijanta namijenjena subjektima koji su izmirili obavezu plaćanja poreza na dobit.

– Prva varijanta „A“ jeste da onaj korisnik programa samozapošljavanja iz prethodnih godina koji je zaposlio jednog ili više radnika, može ostvariti iznos podsticaja do 7.000 KM. Varijanta „B“ podrazumijeva da je naš korisnik iz ranijih godina programa samozapošljavanja zadržao poresku registraciju, izmirio poreske obaveze, može ostvariti iznos od 1000 KM. I novina kojom smo pokušali da unaprijedimo ove programe jeste varijanta „C“ da sredstva u iznosu od 1.000 do 5.000 KM mogu ostvariti korisnici programa samozapošljavanja iz prethodnih godina koji su izmirili porez na dobit, dodao je Sirovica.

Radi se o javnim pozivima ministarstva za boračka pitanjka ZDK koji se realizuju putem nadležnih službi jedinica lokalne samouprave. Prošle godine na području općine Kakanj, u okviru programa „Prvi biznis“ i „Biznis plus“, pravo na podsticaj ostvarilo je 14 pripadnika boračke populacije.

– Koristim priliku da pozovem sve one pripadnike boračke populacije koji su nezaposleni, a koji bi mogli pronaći poslodavca da ih zaposli najmanje 24 mjeseca ili koji su registrovali svoju djelatnost na području Općine Kakanj, da se jave u našu  nadležnu službu, kako bi vidjeli sve uslove koji su neophodni za dobijanje podsticajnih sredstava, naglasio je Edin Aliefendić, pomoćnik načelnika Općine Kakanj.

U programu podsticaja zapošljavanja i samozapošljavanja pripadnika boračke populacije, pravo učešća imaju branioci i članovi njihovih porodica, koji moraju ispunjavati zakonom propisane uslove. Javni poziv otvoren je do 12. maja ove godine. Sve dodatne informacije mogu se dobiti u službi za društvene djelatnosti, boračka pitanja, raseljena lica, izbjeglice i povratnike Općine Kakanj.