Connect with us

ZE-DO KANTON

Savez udruženja penzionera ZDK bez svojih predstavnika u UO Saveza udruženja penzionera FBiH

16.08.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Savez udruženja penzionera ZDK koji broji 63.000 članova ostao je bez svojih predstavnika u Upravnom odboru Saveza udruženja penzionera FBiH. Kantonalni Savez poduzeo je sve zakonske mjere i radnje kako bi se ova greška ispravila i kako bi Savez udruženja penzionera ZDK bio ravnopravan sa ostalim članicama Savezima.

Savez udruženja penzionera ZDK predstavlja 63.000 penzionera sa područja ZDK. Po broju članova Savez udruženja penzionera ZDK je treći u FBIH. Sticajem okolnosti početkom 2022. godine Savez je ostao bez jednog predstavnika u Upravnom odoboru FBIH, a krajem iste te godine i bez drugog predstavnika.

-To se i dogodilo 2022.godine. Na Skupštini koja je održana u Fojnici desila se jedna proceduralna greška Udruženja penzionera grada Zenica pa jedan član nije prošao u UO. Znači tada smo imali samo jednog člana u UO Saveza FBIH i to Irfana Imamovića koji se u međuvremenu razbolio i uredno podnio ostavku, istakao je Mustafa Trakić-predsj. Saveza udruženja penzionera ZDK.

Trakić smatra da je Savez udruženja penzionera ZDK oštećen te je da je teško sprovoditi odluke ako se ne učestvuje u njihovom donošenju. Kantonalni Savez je predložio nove predstavnike u UO fedealnog saveza ali do danas ta odluka nije usvojena.

-Umjesto Irfana Imamovića predložili smo Jelić Antu iz Udruženja penzionera Vareš. U međuvremenu ispravljena je i proceduralna greška pa se ispred kantonalnog Saveza predlaže Mustafa Trakić, ali na Skupštini održanoj proteklog mjeseca ponovo doživljavamo razočarenje. Mi smo te neregularnosti uredno prijavili Ministarstvu za rad i socijalnu politiku FBIH kao i Ministarstvu pravde. Do današnjeg dana nismo dobili od njih odgovor ali imamo saznanja da su prema Savezu FBIH poduzeli određene korake, istakao je Trakić.

Jedan od načina da se ovaj problem riješi prema riječima Trakića je da se posljednja skupština ponovi i da se greška prema Savezu penzionera ZDK ispravi. O navedenom problemu upoznati su i predstavnici resornog ministarstva koji imaju nadzor nad radom saveza i udruženja.

-Oni će nama vjerovatno ponuditi da se vratimo u Upravne organe tj. da imamo dva člana u UO i jednog predsjednika, međutim verifikaciju toga vrši samo Skupština jer je ona zakonodavno tijelo. Mi to nećemo prihvatiti jer Savez nije ničije privatno vlasništvo, naglašava Trakić.

Predstavnici Saveza udruženja penzionera ZDK smatraju da je problem oko kojeg se bave već mjesecima bespotreban i da bi se umjesto unutrašnje organizacije trebalo raditi na unaprjeđenju statusa penzionera i životnim pitanjima jer Savez penzionera FBIH broji preko 300.000 članova.

Continue Reading