Connect with us

BIH

SIPA: U akciji ”Klaster” uhapšeno deset osoba

21.02.2023.
Agencija Anadolija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine danas su u sklopu operativne akcije “Klaster” slobode lišili deset osoba.

Osobe lišene slobode će u toku dana biti sprovedene u prostorije SIPA-e, radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, nakon čega će u zakonskom roku biti predate u dalju nadležnost postupajućeg tužioca Tužilašva Bosne i Hercegovine.

– Prilikom pretresa do sada su otkriveni i privremeno oduzet novac u iznosu od 165.000 konvertibilnih maraka, poslovna dokumentacija, računari kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena krivična djela ‘Organizovani kriminal’, ‘Nedopuštena trgovina’ i ‘Pranje novca’ propisana Krivičnim zakonom BiH, kao i krivična djela iz krivičnih zakona Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko Distrikta i to ‘Podstrekavanje’, ‘Zloupotreba položaja ili ovlaštenja’, ‘Falsifikovanje ili uništenje službene isprave’ i ‘Krivotvorenje službene isprave’ – saopšteno je iz SIPA-e.

Prethodno je SIPA-e saopšteno da su policijski službenici SIPA-e na području Banjaluke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Kozarske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara započeli operativnu akciju “Klaster”.

– Pretresi se vrše na 18 lokacija, na adresama devet fizičkih i devet pravnih lica”, naveli su iz SIPA-e i dodali da je akcija rezultat višegodišnjeg rada policijskih službenika ove agencije.

Continue Reading