Connect with us

ZE-DO KANTON

Skupština ZDK izglasala smjenu Vlade ZDK

17.10.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Skupština Zeničko-dobojskog kantona na današnjem hitnom zasjedanju izglasala je smjenu Vlade ZDK. Zastupnici su prethodno izglasali nepovjerenje Vladi, a nakon današnje smjene nova parlamentarna većina, koju predvodi Stranka demokratske akcije, u narednom će periodu imenovati novu Vladu ZDK.

Skupština ZDK na prošlosedmičnoj je sjednici izglasala nepovjerenje Vladi i premijerki ZDK Amri Mehmedić. Međutim, premijerka nije prihvatila poziv nove skupštinske većine da podnese ostavku, što je bilo nepohodno za nastavak procedura promjene vlasti u Kantonu. Na današnjoj hitnoj sjednici sa 20 glasova za Skupština je razriješila dužnosti premijerku Mehmedić i Vladu koju je vodila od decembra prošle godine.

-Razlozi zbog kojih sam oklijevala da podnesem ostavku su, da mi još uvijek nemamo mandatara i nije nam poznato kada će biti imenovana nova Vlada što tumačeći propise koje imamo u smislu i Poslovnika i Ustava i Zakona o Vladi nemamo definisan tehnički mandat. Smatrala sam neodgovornim prema građanima Kantona da podnesem ostavku, a da prije toga ne znam u kojem pravcu idemo, odnosno šta povlači moja smjena-ostavka i to su bili moji razlozi, istakla je Amra Mehmedić, premijerka ZDK u tehničkom mandatu.

Svoj rad  Vlada, kojoj je danas izglasana smjena, nastavlja u tehničkom mandatu do imenovanja nove Vlade .Zastupnici su, osim smjene Vlade ZDK, a na prijedlog zamjenika predsjedavajućeg Gorana Bulajića, izglasali novi zaključak kojim se detaljnije precizira prošlosedmični zaključak te se osigurava da smjenjena vlada, ustanove i preduzeća kojima je osnivač ZDK u narednom periodu ne preuzimaju nove finansijske obaveze i ne vrše nova zapošljavanja.

-Mandatar nove Vlade će biti iz stranke SDA, njegovo ime još nije poznato, trenutno su u toku usaglašavanja. Sljedeće sedmice očekujemo imenovanje nove Vlade, istakao jeAlija Ogrić- predsjednik kluba SDA u Skupštini ZDK.

Programske principe partnerskog djelovanja na području ZDK-a za period 2023.-2026. godina, osim predstavnika SDA, potpisali i predstavnici Demokratske Fronte, Saveza za bolju budućnost, Narodnog evropskog saveza, te samostalni zastupnici Ivo Tadić, Alen Kapković i Amela Granić. U narednom će periodu u opoziciji u ZDK biti  Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, Narod i pravda, BHI-KF, Hrvatska demokratska zajednica BiH i Naša stranka.

Continue Reading