Connect with us

BIH

Smart Balkan: Potpisani ugovori sa organizacijama, medijima i kreativnim grupama

28.04.2023.
ntvic.ba

Danas su u prostorijama Centra za promociju civilnog društva u Sarajevu potpisani ugovori sa šesnaest organizacija civilnog društva, medija i kreativnih grupa iz Bosne i Hercegovine, odabranih na osnovu javnog poziva. Ukupna vrijednost dodijeljenih grantova u ovom krugu iznosi 156,350 EUR.

NJ.E. Olav Reinertsen, ambasador Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini čestitao je svim organizacijama.

– Ponosni smo što smo danas ovdje sa CPCD-om. Civilno društvo je srž svake demokratije, u Norveškoj ili BiH. Ono što vidimo tokom posljedanja dva mjeseca nas zabrinjava. Ako BiH želi da se pridruži euroatlantskim strukturama, onda civilno društvo treba da igra glavnu, ključnu ulogu u pokretanju slobodnih diskusija i otvorenih debata, kako bi ovu zemlju približili Evropi. Svaki napad na civilno društvo i ograničavanje osnovnih sloboda predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava i treba biti zaustavljeno. Nadamo se da će grantovi koje danas dodjeljujemo omogućiti organizacijama civilnog društva da rade svoj vrlo bitan posao i da sprovode aktivnosti koje će omogućiti BiH da dođe na mjesto koje joj pripada, kazao je NJ.E. Olav Reinertsen, ambasador Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini

Podršku za projekte lokalnih inicijativa dobile su organizacije: Udruženje Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA, UG Nešto više, UG Oštra Nula, Udruženje LAN, EKO EHO- Centar za edukaciju i promociju zdravog života, Udruženje Centar za energiju, okolinu i resurse- CENER 21, Udruženje za psihosocijalnu podršku Psihoart, Udruženje građana tolerancijom protiv različitosti ToPeeR, Udruženje Centar za razvoj neformalnog obrazovanja CRNO, Udruženje Eko akcija; Creative box grantove dobili su Centar za zastupanje građanskih interesa (CPI), Udruženje Zdravo da ste i Neformalna grupa Shambala; a medijske grantove CAPITAL, Informativni portal Slobodna.ba d.o.o. i Centar za analizu medija i politike (CAMP).

SMART Balkan je četverogodišnji regionalni projekat koji se realizuje sa ciljem jačanja participativnih demokratija i euroatlantskih integracija u zemljama Zapadnog Balkana, putem osnaživanja organizacija civilnog društva i medija. Poseban akcent je na oblastima sigurnosti i stabilnosti, te dobrog upravljanja, pri čemu se podstiče regionalna saradnja.Projekat će dodijeliti ukupno 450 grantova u svih šest zemalja u ukupnom iznosu od 14,5 miliona EUR. 

Tokom aprila 2023. godine u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji potpisani su ugovori sa 64 organizacije i medija, koji su odabrani kao najbolji od ukupno 670 pristiglih projektnih prijedloga.  

SMART Balkan projekat provodi Centar za promociju civilnog društva (CPCD) iz Bosne i Hercegovine u partnerstvu sa Institute for Democracy and Mediation (IDM) iz Albanije i Center for Research and Policy Making (CRPM) iz Sjeverne Makedonije, uz finansijsku podršku Norveškog ministarstva vanjskih poslova,

Continue Reading