Connect with us

BIH

SSSBIH podržava inicijativu da se uveda neradna nedjelja u FBiH

14.08.2023.
ntvic.ba (M.K.)

Savez samostalnih sindikata BiH podržava inicijativu da se u Bosni i Hercegovini uvede neradna nedjelja za zaposlene u trgovini, te zahtjevaju sistemsko rješenje ovog pitanja. Rezultati anketa među trgovcima i sindikalcima pokazali su da ispitanici smatraju da trgovine nedjeljom trebaju biti zatvorene, što bi u konačnici utjecalo na bolji položaj radnika u ovom sektoru.

Neradna nedjelja u  trgovinskom sektoru značila bi korak ka poboljšanju prava radnika, stvaranju boljih uslova za rad i korak ka potpunijoj realizaciji prava na odmor i porodični život, smatraju iz Saveza samostalnih sindikata BiH, koji podržavaju ovu inicijativu. Pojedine općine i gradovi su već uveli neradnu nedjelju, ali iz Sindikata smatraju da je neophodno pronaći jedinstveno sistemsko rješenje kao što je to praksa u razvijenim evropskim zemljama.

– Podsjetit ću da su neki gradovi već uveli takav sistem, međutim, mi zahtjevamo sistemsko rješenje jer smatramo da svaki radnik ima pravo dan sedmičnog odmora, ima pravo da taj dan provede zajedno sa svojom porodicom i to je nešto što ćemo mi apsolutno podržati. Podsjetit ću vas da se naši ljudi vrlo brzo adaptiraju na takva zakonska rješenja u evropskim zemljama i kada odu u Sloveniju, Austriju i Njemačku odlično znaju da nista ne radi nedjeljom i sve što im treba pokupuju prethodnih dana. Mi očekujemo i apelujemo na svijest grđana da nas podrže u takvoj ideji, izjavio je Selvedin Šatorović predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Neradna nedjelja ne bi se trebala negativno odraziti na poslovanje privrednika, smatraju iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

-Strah da će doći do umanjenih prihoda i da će građani otići kupovati u drugom entitetu, mislim da je neopravdan i mislim da smo to prevazišli, ističe Šatorović.

Pored toga što je ova reforma radnog zakonodavstva neophodna za bolji status trgovaca, predstavnici Sindikata smatraju da je važna i granacija da radnici neće biti oštećeni u ostvarivanju osnovnih prava iz radnog odnosa.

Inicijativa za uvođenje neradne nedjelje podnesena je od Sindikata radnika u trgovini kojih u Federaciji BiH ima oko 99.000, a 72 posto čine žene. Kako je istaknuto iz federalnog ministarstva trgovine, novim tekstom Zakona o unutrašnjoj trgovini, između ostalog, definisano je i zaokruživanje cijena, elektronsko poslovanje odnosno e-trgovina, samouslužno točenje goriva na benzinskim pumpama i još niz pitanja koja su jasno precizirana što će olakšati i rad trgovcima, inspekciji, ali i otkloniti nedoumice potrošačima.

Do kraja ove godine Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini trebao bi se naći pred članovima Vlade FBiH, nakon čega će biti upućen u parlamentarnu proceduru.