Connect with us

BIH

U BiH 7. maj se obilježava kao Dan džamija – podsjećanje na stradanje, potpuno rušenje ili oštećenje velikog broja džamija, mesdžida i drugih vakufskih objekata tokom agresije na BiH

07.05.2024.
ntvic.ba (S.I.)

U noći 7. maja 1993. godine, nakon 414 godina postojanja, minirana je i do temelja srušena jedna od najznačajnijih džamija u Bosni i Hercegovini, čuvena banjalučka Ferhadija.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 7. maj se obilježava kao Dan džamija, koji simbolički podsjeća na stradanje, potpuno rušenje ili oštećenje velikog broja džamija, mesdžida i drugih vakufskih objekata tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine.

Dan džamija podsjeća muslimane ovih prostora koliko su sudbina i uništavanje bosanskih džamija svojstveni sudbini i žrtvama samih muslimana.

Ferhat – pašina džamija, zadužbina Ferhat-paše Sokolovića, izgrađena 1579. godine i predstavljala je jedno od najuspješnijih arhitektonskih ostvarenja bosanske athitekture u vrijeme Osmanlija u 16. stoljeću. Ferhadija je 1950. godine uvrštena u kulturnu baštinu BiH, a potom i na listu spomenika svjetske baštine. Ali, Ferhadija je bila samo jedna od brojnih džamija koje su tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine do temelja porušene. Svakom muslimanu, vjerniku, džamija znači mnogo u njegovom životu.

-Džamije, te naše ljepotice koje su ukrasi na ovom svijetu, bit će pravi ukrasi sa džematlijama, onima koji obavljaju namaz u njenom prostoru, u džematu, gradeći tako zajedništvo i čuvajući onu njenu pravu svrhu i smisao. To je ibadet, ibadetski obredi, obrazovanje, i sve ono sa čime je dragi Bog zadovoljan, kazao je za NTV IC imam MIZ Kakanj, Muamer ef. Ahmetović.

Ferhadija kao i ostale porušene džamije su ponovo izgrađene, džematlije su iz svoje imovine izdvajali sredstva za izgradnju džamija pod čijim okriljem su stasale nove generacije koje će čuvati Islam i džamije. U njima se ibadet odvija u kontinuitetu i na taj način postaju dio identiteta muslimana. Sa njihovih munara se širi poziv na istinu i mir, dok će njihova unutrašnjost biti ispunjena ibadetskim sadržajima.

-Džamije su za muslimane centri za razvoj vrijednosti i vrlina s kojima svaka osoba dolazi na ovaj svijet. Zato, 7. maja, na Dan džamija treba skrenuti pažnju na značaj i ulogu džamija za ljudski rod. Džamija pripada vjernicima, svakom dobronamjerniku, bez obzira na starost, porijeklo i rasu. To je prostor u kome se može i treba naći mir i duši zadovoljstvo. Duhovno središte koja predstavlja snagu i vrijednost za poboljšanje kvalitete života na ovome svijetu, istakao je Muamer ef. Ahmetović.

Continue Reading