Connect with us

KAKANJ

U Brnjicu upriličen program sjećanja na šehide

27.05.2024.
ntvic.ba (S.I.)

Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Općine Kakanj u saradnji sa MIZ i uz pokroviteljstvo Općine, jučer je u Brnjicu, kraj spomen česme, za 72 šehida upriličila prigodan program sjećanja na šehide. Položeno je cvijeće i proučena fatiha, a nakon podne namaza imami MIZ Kakanj su izveli program. Prisutnima se obratio glavni imam MIZ Kakanj Zakir ef. Ljubović, naglasivši značaj sjećanja na šehide u vremenu u kome živimo.

Posljednje nedjelje u mjesecu maju 1992. godine, kod OŠ Rešad Kadić u Brnjicu igrao se nogometni turnir. Nakon dojave o napadu na Brezu i Ilijaš od strane agresora, momci u patikama i trenerkama su otišli da brane svoju domovinu.

-Ovaj kraj je za slobodu dao 72 šehida čija su imena uklesana na spomen – česmi kod škole. Tradicionalno, već 23 godine se na mjestu kod šehidske česme okupe porodice šehida, rodbina, prijatelji i svi oni koji cijene žrtvu najboljih sinova Bosne, naglašava za NTV IC Tahir Mandžuka, predsjednik OPŠiPB Općine Kakanj, te dodaje, nisam zadovoljan odzivom rodbine, užih članova porodica šehida i volio bih da se to promijeni, da odvoje vrijeme i dođu na mjesto gdje su uklesana imena njihovih najbližih. Mladima koji ostaju iza nas treba pokazati kako se čuva domovina, pa i na ovaj način, sjećanjem na šehide, ističe Tahir.

Continue Reading