Connect with us

KAKANJ

U Čaršijskoj džamiji održano je mektepsko takmičenje na nivou Medžlisa IZ Kakanj (VIDEO)

29.04.2024.
ntvic.ba (A.K.)

Proteklog vikenda u Čaršijskoj džamiji održano je mektepsko takmičenje na nivou Medžlisa IZ Kakanj. Najuspješniji polaznici plasirali su se na takmičenje na nivou Muftijstva sarajevskog koje će biti održano u narednih 15 dana.

Svaki džemat sa područja MIZ Kakanj imao je po šest predstavnika za oblasti Kirata i Ilmihala, te je na takmičenju učestvovalo oko 150 takmičara. Komisiju za Ilmihal sačinjavali su vjeroučitelji iz Kaknja, a za Kiraet naši uvaženi hafizi i to: Nijaz i Adisa Aganhodžić, Saida Aličković, Eldina Imamović i Halid Jusić.

-Jučer je održano 26. mektepsko takmičenje na nivou MIZ Kakanj koje je dio projekta Uprave za vjerske poslove IZ u BIH.  Imali smo dvije kategorije, jedna učaća Kur’ana. a druga kategorija poznavalaca Ilmihala. Sva djeca koja idu u osnovnu školu imala su svoje predstavnike, istakao je Zakir Ljubović, glavni imam MIZ Kakanj.

Prvo mjesto u kategorijama Kiraet jedan i Ilmihal jedan osvojili su polaznici mektepske pouke džemata Pope, Jusuf Čišija i Haris Husika. Prva mjesta iz kategorije Kiraet i Ilmihal dva osvojile su: Sureja Alić i Sajra Čehajić iz džemata Čaršija, dok su iz trećeg nivoa Kiratea i Ilmihala prvo mjesto osvojili Ammar Delibašić iz džemata Obre i Amina Čobo iz džemata Čaršija. Po broju osvojih mjesta ukupni pobjednik takmičenja je džemat Čaršija. Takmičenje na prvom nivou je samo na nivou Medžlisa, a ostali pobjednici će biti predstavnici Medžlisa Kakanj na nivou Muftijstva sarajevskog koje će se održati u narednom periodu.

-Izabrali smo 18 takmičara koji su osvojili jedno od tri mjesta i oni su nagrađeni. Međutim, želim se zahvaliti svim takmičarima koji su učestvovali jer su pokazali visok stepen znanja koji je rezultat kontinuiranog rada tokom mektepske godine. Osim muallima i polaznika mektepske pouke svoj doprinos u realizaciji takmičenja dali su i njihovi roditelji. Sticanje znanja je važno jer je znanje to koje vodi a djela su ta koja slijede, istakao je ef. Ljubović.

I ovo takmičenje pokazatelj je kontinuiranog rada muallima i polaznika koji su još jednom pokazali da je jedan od ciljeva MIZ da djeca zavole i nauče lijepo učiti Kur’an, te da svoje znanje iz oblasti islamskih propisa podignu na jedan veći nivo. Znanje je rasadnik dobra i upravo ova takmičenja motivacija su djeca steknu i prošire svoje znanje koje će im u njihovoj budućnosti zasigurno biti od koristi, istakao je ef. Ljubović.

Continue Reading