Connect with us

SVIJET

U Gazi zbog izraelskih napada ne radi 16 bolnica: Svakog sata umire 15 ljudi

08.11.2023.
Agencija Anadolija

Vlada u Gazi objavila je da je 16 bolnica i 34 zdravstvena centra u Pojasu Gaze van funkcije zbog izraelskih napada koji traju od 7. oktobra, javlja Anadolu. 

Na vladinom Telegram nalogu objavljene su informacije o razaranjima i šteti izazvanim intenzivnim napadima Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra, kao i kolapsu zdravstvenog sistema.

Navedeno je da je polovina bolnica i 62 posto domova zdravlja u Pojasu Gaze van funkcije, a usluga je obustavljena u 16 bolnica i 34 doma zdravlja.

Istakli su i da je od prvog dana izraelskih napada na Gazu, svake minute u bolnice dovožena jedna povrijeđena osoba. 

Svakog sata umire 15 ljudi. 

Izraelski ratni avioni bombarduju bolnice u napadima na Gazu od 7. oktobra.

Izraelska vojska bombardovala je bolnicu Shifa, Dječju bolnicu Nasr, bolnice Al-Ahli i Er-Rantisi, koje su najveće zdravstvene ustanove u Gazi sa hiljadama povrijeđenih i civila.

Osim toga, izraelska vojska je bombardovala i područje u blizini bolnice Quds i Indonezijske bolnice povezane s palestinskim Crvenim polumjesecom, prisiljavajući ih na evakuaciju. Stotine ljudi je poginulo i ranjeno u ovim napadima.

Izrael je pokrenuo zračne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon napada Hamasa 7. oktobra.

U izraelskim napadima na Gazu ubijeno je 10.569 Palestinaca, 241 u samo 24 sata, a među ubijenima su i 4.324 djece i 2.823 žene.

Continue Reading