Connect with us

KAKANJ

U kakanjskoj Gimnaziji upriličena završna manifestacija projekta Mladi za čist zrak

06.06.2024.
ntvic.ba (I.Š.)

Učenici Ekološke sekcije iz kakanjske gimnazije „Muhsin Rizvić“ obilježili su Svjetski dan zaštite okoliša. Kroz različete ekološke aktivnosti koje provode tokom cijele godine na ovaj datum učenici su još jednom ukazali na ekološke probleme s kojima se suočava naša lokalna zajednica. Također, građanima Kaknja su ponudili i određena rješenja koja, prema njihovom mišljenju, mogu imati pozitivne ekološke učinke.

Učenici gimnazije „Muhsin Rizvić“ kroz Ekološku sekciju realizuju različite aktivnosti. Sve te aktivnosti za cilj imaju podizanje kolektivne svjesti građana Kaknja kada je u pitanju promocija zdravih navika, djelovanja i rada, a kako bi se poboljšala ukupna ekološka slika naše općine. U okviru ove sekcije kakanjski gimanzijalci realizuju i projekat „Mladi za čist zrak“. Kroz različite programskle sadržaje projekta i brojna istraživanja, mladi prvenstveno uče o uzrocima onečišćenja zraka, mogućim posljedicama, ali i potencijalnim rješenjima. Znanje stečeno na ovaj način nastoje dijelit tamo gdje smatraju da je to prioritet.

-Danas u našoj školi obilježavamo Svjetski dan zaštite okoliša, a u tome vidimo motivaciju i spremnost za kreiranje inovativnih rješenja za poboljšanje kvalitete zraka. Na današnjoj manifestaciji mi želimo da predstavimo sve naše aktivnosti koje smo proveli u toku prethodne godine kako kroz ekološku sekciju tako i kroz projekat „Mladi za čist zrak“. Kroz našu sekciju mi razvijamo vještine i stičemo nova znanja. Svaki od članova i članica su ujedno i volonteri i volonterke koji svoje slobodno vrijeme ulažu u razvoj zajednice i naše škole. Mi smatramo da je važno da naše slobodno vrijeme ulažemo u razvoj zajednice i da su aktivnosti svakog pojedinca veoma značajne za zaštitu okoliša, kazala je Amna Husika, članica Ekološke sekcije.

Na završnoj manifestaciji projekta Mladi za čist zrak članovi Ekološke sekcije svoj jednogodišnji rad, sve ono na čemu su vrijedno radili, prezentovali su svim učenicima ove škole.

-Kroz ovu godinu smo imali mnogobrojne aktivnosti, a jedna od najvažnijih jeste projekat „Mladi za čist zrak“ kojeg organizuje Centar za ekologiju i energiju Tuzla u partnerstvu sa UNICEF-om. U ovom projektu učestvuje deset gradova iz cijele BiH. Cilj projekta je podizanje svijesti mladih o problemu zagađenja zraka u našim gradovima, kazala je Mubina Mehmedović, članica Ekološke sekcije.

Ovi mladi ljudi, učenici kakanjske Gimnazije, kroz svoju osvještenost i putem mehanizama koji su njima dostupni nastoje poboljšati ekološku sliku svoje lokalne zajednice. Njihova poruka ovoga je puta izostala. Međutim, građane Kaknja pitaju, kakva je naša savjest i šta činimo kako bi smo bili dio pozitivnih ekoloških promjena?

Continue Reading