Connect with us

KAKANJ

U Kaknju obilježen Međunarodni dan Kudsa

18.04.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Međunarodni dan Kudsa godišnji je događaj koji se održava posljednjeg petka u mjesecu Ramazanu, a pokrenula ga je Islamska Republika Iran 1979. godine, kako bi izrazila podršku Palestincima i suprostavila se cionizmu i Izraelu. Ovaj dan obilježava se različitim sadržajima u mnogim zemljama širom svijeta, među kojima je i Bosna i Hercegovina. Na području MIZ Kakanj, u džematu Kakanj II, upriličen je omladinski iftar povodom Dana Kudsa.

Svjetski dan Kudsa, kao simbol međunarodne pažnje prema palestinskom pitanju i podrške palestinskom narodu, obilježen je posljednjeg petka mjeseca Ramazana.

I u Bosni i Hercegovini se ovaj datum obilježava  prigodnim predavanjima, izložbama i drugim sadržajima, kojima se suosjeća sa palestinskim narodom i žrtvom koju podnosi u borbi za slobodu i svoju zemlju.

Dan Kudsa obilježen je i u Kaknju u džematu Kakanj II u kojem je organizovan omladinski iftar kojem je prisustvovao i profesor Senad Poljo.

– Dan Kudsa je utemeljen u Iranu na čelu sa vrhovnim vođom Homeinijem i ministrom vanjskih poslova Ibrahimom koji je predložio da se uspostavi Dan Kudsa, kako bi se pružila podrška Palestincima i kako bi osjetili da nisu sami – istakao je prof. Senad Poljo.

Ovom iftaru su prisustvovali mladi, ne samo iz džemata Kakanj II nego i iz ostalih džemata kakanjskog Medžlisa. U organizaciji iftara učestvovala je i neformalna organizacija Prijatelji Palestine.

– Iftar je finansirala neformalna organizacija prijatelji Palestine i ovim putem im se zahvaljujem – naglasila je Hana Zaimović, koordinatorica Mreže mladih džemata Kakanj II.

Kako ističe profesor Senad Poljo, veoma je važno učestvovati u obilježavanju Dana Kudsa, jer se na taj način ukazuje na kršenje osnovnih ljudskih prava palestinaca.

– Obilježavanjem Dana Kudsa daje se značajan doprinos u borbi za slobodu i suvereniteta palestinskog naroda -dodao je Poljo.

Palestina je simbol otpora i nade, stoga palestinski narod zaslužuje slobodu u kojoj će graditi svoju budućnost, bez straha i terora kroz koji prolazi decenijama, poručeno je sa ovog iftara.

Continue Reading