Connect with us

BIH

U Kaknju upriličene brojne aktivnosti u okviru manifestacije Dani filantropije

09.10.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Dani filantropije“ manifestacija je koja je po prvi put organizovana u BiH, a održana u pet gradova širom Bosne i Hercegovine s ciljem promocije kulture darivanja. Radi se o projektu Fondacije tuzlanske zajednice. Dani filantropije održani su i u Kaknju u saradnji sa Fondacijom Muharem Berbić gdje su upravo tim povodom održani različiti sadržaji. Izložba pod nazivom”lik i djelo Muharema Berbića” i koncert Armina Muzaferije sadržaji su koje su posjetili i u njima uživali filantropi iz Kaknja.

Cilj manifestacije “Dani filantropije” je promovisati filantropiju i darivanje od strane pojedinaca i organizacija, kako bi svoje zajednice učinili prosperitetnijim i vratili osjećaj zajednice među ljudima u njima. Lik i djelo Muharema Berbića možda i najbolje oslikava suštinu filantropije koja je sve potrebnija u bh društvu, pa je upravo iz tih razloga i upriličena izložba u FMB. Uposlenici Fondacije nastojali su filantopske vrijednosti kroz lik i djelo Muharema Berbića približti Kakanjcima i svim drugim posjetiocima.

-Mi imamo želju i ideju da predstavimo ko je to bio Muharem Berbić, zašto je on značajan te da predstvimo javnosti zašto je bitno imati tu kulturu darivanja i filantropije, kazala je za NTV IC Nerdžis Čaplja, projekt menadžerica FMB.

Nakon izložbe, upriličene u okviru obilježavanja manifestacije “Dani filantropije”, za sve posjetioce Fondacije i sve filantrope, prijatelj FMB Armin Muzaferija održao je koncert. Svojim primjerom, kako je kazao, želi na širu zajednicu prenijeti filantropske vrijednosti.

-Pored svih benefita koje filantropija nosi sa sobom, ljepota je u tome što se kroz filantropiju okupljaju ljudi koji njeguju iste vrijednosti. Drago mi je da sam tu i  uvijek se rado odazivam pozivima iz FMB ali i generalno ovakvim projektima kazao je za NTV IC Armin Muzaferija, prijatelj FMB  

Na kraju, Dani filantropije prilika su da više nego inače budemo od koristi onima kojima je bilo kakva pomoć potrebna. Međutim važno je da u svako vrijeme i tokom cijele godine pa i životnog vijeka budemo od koristi jedni drugima i da na taj način pravimo ljepše mjesto za život u lokalnoj zajednici, te da se svaki pojedinac osjeća ugodno i da svi imamo jednake prilike, prava ali i obaveze. Mnogo je onih sa iskrenim namjerama koji daju podršku projektima poput ovog, međutim važno je da sve stolice na promociji filantropije budu popunjene, pa se nadamo da će već u sljedećoj prilici biti baš tako.

Continue Reading