Connect with us

BIH

U proceduri izrada prednacrta zakona o unutrašnjoj trgovini, sindikati zagovaraju neradnu nedjelju

30.10.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Prednacrt Zakona o unutrašnjoj trgovini trenutno se nalazi u Uredu za zakonodavstvo na pribavljanju mišljenja, nakon čega se očekuje stav Ministarstva finansija FBIH da bi bio upućen Vladi FBIH. Ovim Zakonom bi nedjelja za trgovce u Federaciji BiH konačno bila neradna.

Pedsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, Selvedin Šatorović ističe da sindikat i uposlenici u trgovinama željno isčekuju da ovaj Zakon, koji već duži vremenski period zagovaraju, stupi na snagu na području cijele FBIH. Zabrana rada nedjeljom već je na snazi u pojedinim bh. gradovima.

-Savez samostalnih sindikata BIH već duži vremesnki period zagovara slobodnu nedjelju u trgovinama na području FBIH i činjenica je da su određeni gradovi i općine već uveli takav sistem. Mi želimo da to bude pravo i mogućnost za sve radnike u oblasti trgovine na području FBIH, istakao je Selvedin Šatorović- predsj.Saveza samostalnih sindikata BIH.

Cilj uvođenja neradne nedjelje je da se zaštite radnička prava na način da poslodavci pokažu više razumjevanja prema svojim radnicima a s druge strane da se ova oblast uredi na način da se sedmični odmor koristi nedjeljom.

-Podržat ćemo svako zakonsko rješenje koje će napraviti takvu situaciju. Ovaj prvobitni prijedlog gdje će se ostaviti jedan dio nedjelja koji će poslodavci moći izabrati da rade je potpuno prihvatljivo i za Sindikat i za radnike. Mi očekujemo da će usvajanjem zakonskih propisa radnici u trgovini dobiti dugo očekivani slobodan neradni dan nedjeljom, istakao je Šatorović.

Pojedini poslodavci smatraju da će im uvođenje neradne nedjelje našteti što u konačnici znači da je uvođenje nedjelje kao slobodnog-neradnog dana za veliki broj trgovaca pitanje na koje se različito gleda kako na lokalnom, tako i na entitetskim nivoima u BiH.

Continue Reading