Connect with us

ZE-DO KANTON

U Savezu udruženja penzionera ZDK u toku dostava podataka o nosiocima prava na srazmjerne penzije u FBiH

15.09.2023.
ntvic.ba (A.K.)

U Savezu udruženja penzionera ZDK u toku je dostava podataka o nosiocima prava na srazmjerne penzije u FBiH. Prema izmjenama i dopunama Zakona o PIO-u, neophodno je provesti proceduru za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na naplatu razlike do minimalne penzije u FBiH. Pravo na isplatu razlike od zbrojenog iznosa srazmjernih penzija, do iznosa najniže penzije, imaju isključivo korisnici koji su ostvarili srazmjernu penziju kod FZ PIO i Fonda PIO RS, a koja je u zbroju manja od iznosa naše minimalne penzije i koji imaju prebivalište na području Bosne i Hercegovine.

Izmjenama zakona o PIO u Fedraciji BIH, ovo pitanje riješeno je za srazmjerne penzije ostvarene na teritoriji BIH, međutim ostale su neriješene srazmjerne penzije ostvarene van teritorija BIH kojih je veći broj. Srazmjerna penzija je kada osiguranik nema dovoljno staža u Federaciji Bosne i Hercegovine da bi ostvario uvjet za penziju, nego mu je za ispunjenje uvjeta za penziju neophodan staž ostvaren kod drugih nosilaca osiguranja.

-Mi hoćemo da srazmjerne penzije koje su zbirno manje od najniže zarađene penzije u FBIH povećamo do visine najniže penzije u FBIH. Kako? Tako što penzioneri koji dolazi u Udruženje moraju donijeti oba čeka, dakle ček od penzije koju je penzioner zaradio u nekoj drugoj državi i ček penzije koju prima od FZ PIO. Ta oba čeka moraju da iznose manje od 538 KM jer za njih radimo da se taj nodostajući iznos poveća do minimalne penzije u FBIH, istakao je  Mustafa Trakić, predsj. Saveza udruženja penzionera ZDK.

Udruženje penzionera kao i Savez apaleju da u prostorije Udruženja ne dolaze penzioneri koji ne ispunjavaju pomenute uslove jer bespotrebno stvaraju gužve. Iz Saveza su naglasili i da penzioneri koji ostvaruju ovo pravo moraju dostaviti potrebne dokaze o visini trenutne penzije i da taj iznos nije veći od visine najniže penzije u FBIH koja iznosi 538 KM. Prema podacima iz Udruženja penzionera na području općine Kakanj 80 penzionera ostavruje ovo pravo.

-Molimo penzionere da u Udruženje dolaze samo oni koji ostvaruju ovo pravo odnosno da njihova trenutna primanja ne prelaze iznos od 538 KM. Ostali neka ne dolaze i zamaraju ljude koji ovdje volontiraju i rade u Udruženju jer se bespotrebno stvara gužva. Svi samostalno mogu izračunati koliko je njihova trenutna penzija i ostvaruju li ovo pravo ili ne, istakao je Trakić.

Podsjećamo, pravo na isplatu razlike od zbrojenog iznosa srazmjernih penzija do iznosa najniže penzije imaju isključivo korisnici koji su ostvarili srazmjernu penziju kod FZ PIO i Fonda PIO RS, a koja je u zbroju manja od iznosa naše minimalne penzije i koji imaju prebivalište na području Bosne i Hercegovine.