Connect with us

BIH

U šest rudnika jednosatni štrajk upozorenja u znak solidarnosti

04.04.2023.
FENA

U šest rudnika uglja iz Koncerna Elektroprivreda BiH jutros je održan jednosatni štrajk upozorenja kao vid solidarnosti s rudarima Rudnika mrkog uglja Zenica, koji još nisu dobili februarsku plaću, a 24. marta su prekinuli proizvodnju te se od tada nalaze u radničkom neposluhu.

-Kako smo jučer i najavili, jutros je od sedam do osam sati u svih šest rudnika održan jednosatni štrajk upozorenja, dok je u zeničkom rudniku od ranije prekinuta proizvodnja. Sinoć kasno, od svojih kolega iz Zenice, dobio sam obavijest da će gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović prekinuti godišnji odmor te da će sutra održati sastanak s predstavnicima Sindikata i menadžmenta RMU Zenica. Na taj su sastanak, na kojem bi prema najavi trebao biti potpisan sporazum o otplati duga na rate, pozvali i mene, pa ću i ja doći u Zenicu – kazao je predsjednik Sindikata rudara Federacije BiH Sinan Husić.

Kako je istakao, zbog sutrašnjeg sastanka je Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH otkazao današnju pres-konferenciju Upravnog odbora u Zenici, koja je trebala biti održana u Domu rudara Zenica.

-Nema potrebe, ako će sutra biti taj sastanak, da ponavljamo iste stvari. Sutra ćemo na sastanku razgovarati o svemu – ističe Husić.

Continue Reading