Connect with us

KAKANJ

U svim zdravstvenim ustanovama u FBIH održan polusatni štrajk upozorenja, ljekari traže izjednačavanje prava i primanja na nivou Federacije

26.10.2023.
ntvic.ba (N.B.)

Danas je u svim zdravstvenim ustanovama na području Federacioje održan polusatni štrajk upozorenja Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije Bosne i Hercegovine. Sindikat traži izjednačavanje prava i primanja svih ljekara u Federaciji BiH. Polusatnom štrajku upozorenja Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije Bosne i Hercegovine pridružio se i sindikat kakanjskog doma zdravlja.

Osnovni zahtjev Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije Bosne i Hercegovine jeste otvaranje pregovora o Federalnom kolektivnom ugovoru u oblasti zdravstva, s ciljem izjednačavanja prava i primanja svih ljekara u Federaciji BiH.

-Cilj je da se skrene pažnja Vladi Federacije, kojoj se Sindikat u dva navrata obraćao sa zahtjevom da se izjednače prava i ulovi rada svim ljekarima na nivou Federacije. Federalna vlada, nažalost, ostala je gluha na naše zahtjeve, tako da je donesena odluka da se održi polusatni štrajk upozorenja, izjavila je za NTVIC Kakanj dr. Adisa Goga – Filipović, predsjednica Samostalnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Doma zdravlja sa stacionarom Kakanj.

Kako je istaknuto, uslovi rada ljekara od kantona do kantona su različiti, što dovodi do neravnopravnog položaja ljekara i odliva stručnog kadra, posebno iz malih sredina.

-Mi na federalnom novou imamo velika odstupanja u pojedinim kantonima, a naš rad je isti u svim kantonima i smatramo da trebamo imati jednake uslove što se tiče satnice i koeficijenta, naglasila je dr. Goga – Filipović.

Kako navode u sindikatu, trenutne razlike plata ljekara na području FBiH su i do 50 posto.

Continue Reading