Connect with us

KAKANJ

U toku implementacija Programa predškolskog odgoja i obrazovanja

15.03.2024.
ntvic.ba (A.K.)

Na području ZDK počela je implementacija Programa predškolskog odgoja i obrazovanja. Nastavu organizuje kantonalno Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u saradnji sa javnim i privatnim predškolskim ustanovama i osnovnim školama. Cilj programa, koji se uspješno realizuje i na području općine Kakanj, je raditi na razvoju djece, učiti ih socijalizaciji, te im pomoći u prihvatanju novih odgovornosti i školskih obaveza.

U OŠ „Omer Mušić“ Brežani Program predškolskog odgoja i obrazovanja pohađa 21 učenik. Tokom tromjesečne obuke, ističe učiteljica Ramiza Neimarlija, njena obaveza je da buduće prvačiće spremi za školu, promjene i obaveze koje škola nosi sa sobom.

-Cilj programa je da djecu osoposobimo i upoznamo sa školom i kolektivom, prosvjetnim radnicima i ostalom djecom te da vježbaju i usvajaju radne navike. Većina ove djece je već samostalna i nije im potrebna nikakva pomoć, istakla je Ramiza Neimarlija, učiteljica predškolskog odgoja.

Program koji, kako ističu prosvjetni radnici, ima brojne benefite pohađaju djeca koja do sada nisu išla u neku od predškolskih ustanova.

-Većinom su ova djeca koja nisu pohađala predškolske ustanove ali uprkos tome djeca se jako dobro snalaze. Većina djece lijepo je podnijela razdvajanje od roditelja, istakla je Neimarlija.

Uz pjesmice, crtanje, bojenje, ples i igru ova vesela i razigrana dječica upoznaju se sa prvim školskim obavezama i radnim zadacima i to, kako ističe učiteljica Ramiza, rade veoma uspješno. Zahvaljujući ovakvim projektima djeca lakše prihvataju obavezu redovnog odgojno obrazovnog procesa i spremnije dočekuju svoje prve školske dane.

Continue Reading