Connect with us

ZE-DO KANTON

Udruženje Eko Forum iz Zenice realizuje projekat pod nazivom „Reci-kompost“

05.02.2024.
ntvic.ba (M.K.)

Udruženje Eko Forum iz Zenice realizuje projekat pod nazivom „Reci-kompost“, koji podrazumijeva uvođenje prakse kompostiranja u zeničke osnovne škole i obdaništa. Projekat obuhvata učenike iz devet osnovnih škola i jednog obdaništa, koji sistemom sortiranja bio razgradivih otpadaka od hrane prave hranu za biljke iz školskog dvorišta.

Projekat Eko Foruma koji podrazumijeva uvođenje kompostiranja u osnovnim školama i vrtićima, koncept je koji se bazira na viziji i uspostavi zelenih škola na području ZDK, ali i cijele BIH. U sklopu projekta do sada su realizovane edukacije sa nastavnim osobljem i direktorima, koji su bili zainteresovani za uvođenje prakse kompostiranja u svoje školske objekte. U projekat je uključeno devet osnovnih škola i jedno obdanište, a podršku realizaciji projekta dali su Grad Zenica i ZDK.

-Od Grada Zenica i ZDK dobili smo određena sredstva i uspjeli smo nabaviti kompostere i alate koji su potrebni kod uređenja školskih dvorišta i prostora u kojima se razvija proizvodnja u nekoliko škola u Zenici. Opremili smo te škole komposterima, priručnim sredstvima kao što su kante za prikupljanje biološkog otpada. Uveli smo nastavnike u praksu kompostiranja koja je kod nas specifična jer se radi o ubrzanom procesu. Sad imamo devet škola na području Zenice koje realizuju praksu kompostiranja u svojim školskim dvorištima, izjavila je za NTV IC Kakanj Sanja Stević iz UG “Eko Forum”  Zenica.

Jedna od osnovnih škola koje su uvele praksu kompostiranja na području Zenice je OŠ “Mak Dizdar” u Crkvicama, u kojoj učenici pripremaju hranu za biljke u svom školskom dvorištu.

-Uz naše redovne aktivnosti učestvujemo u projektu “Reci kompost”, na taj način mi učimo djecu da otpad nije smeće i da taj bio otpad možemo iskoristiti za biljke iz našeg dvorišta, koje mogu imati višestruku korist a mi ćemo imati ljepši vrt, izjavila je Antoaneta Vukalović Perić, Eko koordinatorica OŠ “Mak Dizdar” Zenica.

Uvođenjem sistema sortiranja bio razgradivih otpadaka od hrane, odnosno kroz odvajanje i pripremu ostataka užine za proces stvaranja hrane za biljke, djeca uče da budu u službi obnove života u svom prirodnom okruženju.

-U samom procesu kompostiranja stavili smo podlogu od školjki jaja, zatim stavljamo bio otpad preko kojeg nanosimo rastvoreni koncentrat morske alge. Za nekoliko sedmica dobit ćemo kompost koji ćemo iskoristiti da nađubrimo naše biljke, ističe Antoaneta Vukalović Perić, Eko koordinatorica OŠ “Mak Dizdar” Zenica.

Realizacijom ovog projekta kroz ekološke sekcije, učenici uče o značaju zaštite prirode i obavezama koje svaki čovjek ima prema svojoj životnoj sredini. Samo tako će izrasti u odgovorne pojedince, a lokalna zajednica će dobiti ekološki osviještene generacije, spremne da se suoče sa rastućim ekološkim izazovima.

Continue Reading