Connect with us

KAKANJ

Upriličen prijem za komandante Odbrambeno-oslobodilačkog rata

13.04.2023.
ntvic.ba (M.K.)

Načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević, u okviru obilježavanja 15. aprila, Dana Općine Kakanj i Dana Armije RBiH, upriličio je prijem za komandante iz perioda Odbrambeno-oslobodilačkog rata. Bila je ovo prilika da se evociraju uspomene i ukaže na značaj kakanjskih jedinica u odbrani BiH.

Godinama nakon rata, ratne uspomene ne blijede, a za sve nas, važno je evocirati sjećanja na zasluge koje su imali kakanjski borci u odbrani naše domovine.  Tradicionalnom prijemu povodom Dana Armije RBiH prisustvovali su ratni komandanti Fadil Imamović i Mensud Keleštura, koji su se prisjetili teških vremena u kojima su Kakanjci zahvaljujući hrabrosti, požrtvovanosti i ljubavi prema domovini, pružili otpor agresoru i sačuvali BiH.

– Petnesti april je prilika da se podsjetimo onih detalja, koje smo mi u tim momentima možda nesvejsno proživljavali, međutim sad kad se sjetimo tih detalja, vidimo koliko je to bilo opasno i neizvjesno.  Zaborav je opasna kategorija koja dovodi do toga da se zlo koje smo prošli ponovi i to ne smijemo dozvoliti – kazao je Fadil Imamović, ratni komandant.

Naročito je važno, čuvati sjećanja na šehide koji su svoje živote dali za odbranu od agresora, velike sinove Bosne I Hercegovine, zahvaljujući kojima danas imamo svoju državu. U svojim obraćanjima ratni komandanti posebno ističu hrabrost kaknjskih boraca koji su svoju domovinu branili gdje god je to bilo potrebno, bez kalkulisanja, hrabro i odlučno stali na prve linije odbrane. Dan Općine i Dan Armije prilika je da se priča o borbama za slobodu i državu.

– Koristimo priliku da evociramo uspomene i družimo se sa istaknutim ličnostima devedestih godina i da ukažemo na borbu protiv agresije. Danas smo od naših komandanata čuli neke detalje, koje malo ko od nas mlađih generacija zna. Ovo je bila prilika i da se sjetimo boraca koji nisu sa nama i svakako da će ovo biti praksa i u narednim godinama – izjavio je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Zadaća svih nas je da čuvamo sjećanje na naše šehide i poginule borce, poručeno je sa prijema,  te da patriote BiH i dalje čuvaju suverenitet i integritet države BiH.

Continue Reading