Connect with us

BIH

Vakcinacija najbolja mjera kojom se utječe na smanjenje obolijevanja i umiranja od zarazih bolesti

24.04.2023.
ntvic.ba

Evropska sedmica imunizacije obilježava se u posljednjoj sedmici aprila, s ciljem podizanja svijesti o važnosti imunizacije te promicanja vakcinacije kao načina sprječavanja i suzbijanja zaraznih bolesti.

Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, ovogodišnja Evropska sedmica imunizacije započinje “godinu imunizacije” u kojoj se naglašava zabrinjavajući globalni pad stopa cijepljenja i potreba nadoknade propuštenih doza, posebno u dječijoj dobi.

Imunizacija je javnozdravstvena mjera koja je imala značajnu ulogu u smanjenju učestalosti zaraznih bolesti širom svijeta.

– Imunizacija je najučinkovitiji način za sprječavanje i kontrolu širenja cijepno-preventabilnih bolesti kao što su ospice, dječija paraliza, hepatitis B, difterija, tetanus, pertusis, pneumokokna bolest i meningokokna bolest – navodi se. 

Imunizacija štiti ne samo pojedince koji primaju cjepiva već i širu populaciju uključujući one koji ne mogu primiti cjepiva zbog medicinskih razloga, kao što su novorođenčad i osobe s oslabljenim imunološkim sustavom.

Njom se smanjuje učestalost zaraznih bolesti što može dovesti do smanjenih troškova zdravstvene skrbi, za pojedince i za društvo u cjelini. Može pomoći u sprječavanju izbijanja epidemija zaraznih bolesti, koje mogu imati značajne zdravstvene i ekonomske posljedice.

Imunizacija je ključna komponenta globalne zdravstvene sigurnosti jer pomaže u sprječavanju pojave i širenja novih zaraznih bolesti i smanjuje rizik od pandemije.

U Federaciji Bosne i Hercegovine, kao i u svijetu, imunizacija je važna javnozdravstvena mjera za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti.

Kalendar imunizacije uključuje cijepljenje protiv deset zaraznih bolesti – tuberkuloze, hepatitisa B, difterije, pertusisa, tetanusa, poliomijelitisa, protiv bolesti uzrokovane hemofilusom influence tip b, morbila, rubeole i parotitisa.

Podaci Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH pokazuju pad obuhvata imunizacijom svim cjepivima, osim cjepivom protiv tuberkuloze (BCG) i prve doze cjepiva protiv hepatitisa B.

– Padajući trend obuhvata imunizacijom izaziva zabrinutost zbog prijetnji od ponovnog izbijanja epidemija cijepno preventabilnih bolesti, ukoliko se ne poduzmu dodatne aktivnosti na nadoknadi propuštenog cijepljenja – navodi se.

Kalendar imunizacije osmišljen je da bi se osiguralo da je svako dijete pravovremeno zaštićeno od potencijalno ozbiljnih bolesti koje se mogu spriječiti cjepivom.

– Propuštanje ili odgađanje bilo koje doze povećava rizik od infekcije i teške bolesti. Svaka doza je važna za zaštitu vas i onih koje volite, stoga se cijepite na vrijeme i nadoknadite sve propuštene doze što je prije moguće – naglašeno je. 

Kako je istaknuto, mnoga djeca u europskoj regiji Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) nisu cijepljena kako je preporučeno kalendarom imunizacije u njihovim zemljama. Od početka pandemije COVID-19, više od 1,2 miliona djece u Europi i regiji SZO propustilo je cijepiti se protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MMR). Ospice su posebno opasne za malu djecu, a broj slučajeva raste u europskoj regiji SZO.

– Roditelji žele najbolje za svoju djecu i mnogi imaju pitanja ili nedoumice u vezi sa cijepljenjem. Obavite razgovor sa liječnikom da biste riješili sve nedoumice – navodi se.

Povodom Evropske sedmice imunizacije, Zavod za javno zdravstvo FBiH najavio je za 28. april u Sarajevu konferenciju koja će okupiti najviše predstavnike Svjetske zdravstvene organizacije za Europu, UNICEF-a, EU, te domaće predstavnike relevantnih institucija. Kroz dva panela razgovarat će o redovitoj imunizaciji kao javno zdravstvenom izazovu i prioritetu te ‘naučenim lekcijama’ o značaju komunikacije u promociji redovite imunizacije. 

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine intenzivno provodi kampanju za redovitu imunizaciju, cijepljenje protiv HPV-a i cijepljenje protiv COVID-19.

Cilj kampanje je dodatno informiranje roditelja/staratelja o važnosti i svim aspektima redovite imunizacije djece i mladeži prema Kalendaru imunizacije u Federaciji BiH, važnosti cijepljenja djevojčica i djevojaka protiv humanog papiloma virusa (HPV) te važnosti cijepljenja starijih osoba protiv COVID-19.

Kampanjom se podsjeća javnost da je imunizacija jedno od najvećih dostignuća u medicini općenito te da je cijepljenje najbolja mjera kojom se utječe na smanjenje obolijevanja i umiranja od zarazih bolesti.

Continue Reading