Connect with us

BIH

Zastave na institucijama Republike Turkiye u BiH spuštene na pola koplja

07.02.2023.
Agencija Anadolija

Zastave na institucijama Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini spuštene su na pola koplja u znak počasti stradalima u razornim zemljotresima koji je jučer pogodili južne dijelove ove zemlje, javlja Anadolija.

Zastava na pola koplja spuštena je i ispred zgrade ambasade Republike Turkiye u Sarajevu.

U Turkiye je proglašena sedmodnevna žalost zbog razornih zemljotresa u južnim provincijama zemlje.

Potpredsjednik Turkiye Fuat Oktay objavio je da je, prema najnovijim informacijama, najmanje 3.419 osoba poginulo, dok je najmanje 20.534 povrijeđeno u zemljotresima koji su jučer pogodili južne dijelove Turkiye. Istovremeno je ispod ruševina u turskim gradovima spašeno više od 8.000 osoba.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je u ponedjeljak ujutro jug Turkiye. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom. Zemljotres se osjetio i u susjednoj Siriji, a podrhtavanje tla osjetilo se i u Iraku, Libanu, Egiptu i drugim regijama.

Potom je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, takođe u Kahramanmarasu.

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan rekao je da je ovu zemlju potresla najveća katastrofa od zemljotresa u Erzincanu 1939. godine.

U Turkiye je zbog razornih zemljotresa proglašena sedmodnevna žalost.

Continue Reading