Connect with us

ZE-DO KANTON

ZDK- Na liječenju 11 Covid-pacijenata, jedan mlađi pacijent iz Tešnja prebačen u Sarajevo

23.01.2023.
FENA

U bolnicama u Zeničko-dobojskom kantonu trenutno se od infekcije Covida-19 liječi 11 osoba, dok je jedan mlađi pacijent iz Opće bolnice Tešanj transportiran na daljnje liječenje u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu – potvrdio je Feni direktor te bolnice Omer Bedak.

– Trenutno na liječenju imamo četiri pacijenta pozitivna na koronavirus, ali jednog smo pacijenta, rođenog 1982. godine, prošle sedmice prebacili na KCUS-a. Bio je jako loše kliničke slike pa smo ga, u dogovoru s kolegama iz Kantonalne bolnice Zenica, koja je dala saglasnost za to, prebacili na KCUS. 

Međutim, nije bio i intubiran. On se oporavlja te je već sada puno boljeg zdravstvenog stanja- kaže Bedak, koji napominje kako je činjenica da je pogoršana epidemiološka situacija.

Kantonalna bolnica Zenica, kaže pomoćnik direktora Kasim Spahić, trenutno na liječenju ima sedam pacijenata te je situacija stabilna.

– Unazad već mjesec dana imamo sličan broj pacijenata koji su zaraženi koronavirusom. Nemamo pacijenata na respiratoru, odnosno Odjelu intenzivne njege Covida-19, ali je tokom prošle sedmice jedan pacijent koji je bio i pozitivan na koronavirus preminuo- kaže Spahić.

On ističe kako je evidentno povećanje broja hospitaliziranih zbog akutnih respiratornih infekcija, a posebno hroničnih plućnih bolesnika.

Continue Reading