Connect with us

ZE-DO KANTON

ZDK: Potpisani ugovori o subvencioniranju troškova izgradnje i organizacije poslovnih zona

28.11.2023.
ntvic.ba (A.K.)

U sjedištu Vlade ZDK kantona danas su potpisani ugovori s predstavnicima osam gradova i općina o dodjeli sredstava poticaja namijenjenih subvencioniranju troškova organizacije i izgradnje infrastrukture u poslovnim zonama iz budžeta Ministarstva za privredu u iznosu od milion KM. Na području ZDK nalaze se 23 poslovne zone.

Na području ZDK, koji ima važnu ulogu u sveukupnom privrednom razvoju BiH, nalaze se 23 poslovne zone, a prema riječima kantonalnog premijera, poslovna infrastruktura veoma je važna za privlačenje novih investicija i otvaranje novih radnih mjesta.

-Mi smo rekli da će fokus Vlade biti privreda jer je poznato da je ZDK „kičma“ privrednog razvoja FBiH, a samim tim i BiH. I u narednom djelovanju kao i budžetu će biti nastavljene te aktivnosti, nastavit ćemo pružati što konkretniju podršku privredi ZDK, istakao je Nezir Pivić, premijer ZDK.

Kroz različite subvencije Vlada ZDK i ministartsvo privrede nastoje pomoći poslovanje firmi u industrijskim zonama. Resorni ministar istako je da 80% investicija u ZDK čine domaći investitori te da je Vlada zajedno sa ministarstvom privrede opredijeljena da i u narednom periodu nastavi stvarati što bolje uslove za rad brojim privrednim subjektima u ZDK.

-Naši privrednici se odlučuju da dio novca ponovo reinvesitiraju u privredu. Raduje nas činjenica da osim što u industrijskim zonama se dešava ekspanzija u narednom periodu doći i do otvaranja novog rudnika u Varešu i time će se značajno promijeniti privredna slika ne samo u Varešu nego i ZDK, istakao je Samir Šibonjić, resorni ministar.

Općina Žepče trenutno ima četiri poslovne zone u vlaništvu općine i tri privatne zone u kojima, kako je istakao načelnik ove općine, radi veliki broj građana. Načelnik je podsjetio i da je prva industrijska zona u Žepču igrađena 1997. godine.

-Tim načinom rada i zapošljavanjem umanjujemo odlazak mladih. Ovo nije prvi put da Žepče dobije sredstva od kantonalne Vlade. Imamo spremnu zonu i imamo u njoj šta raditi. Svakog dana nam se javljaju investitori koji otvaraju prvenstveno proizvodne tvornice, naglasio je Mato Zovko-načelnik Općine Žepče.

I Općina Tešanj danas je potpisala ugovor o dodjeli sredstava namjenjenih izgradnji infrastrukture u poslovnim zonama na području Tešnja. Načelnik Tešnja smatra da je potrebno nastaviti sa ulaganjima u poslovne zone prije svega u obezbjeđivanje i pripremu novih lokacija za poslovne zone i to sve s ciljem jačanja privrede Tešnja.

-Budući da je Tešanj u prvih deset mjeseci općina koja je imala najveći rast poreza koje uplaćuje, prometa fiskalnih uređaja unutar FBIH vjerujem da će ovo biti dobra prilika za sve investitore da nastave svoja ulaganja, istakao je Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj.

Vlada ZDK, resorno ministarvo i načelnici općina i gradova u ZDK saglasni su da poslovna infrastruktura ima važnu ulogu za razvoj svake lokalne zajednice. S druge strane, proširivanjem i ulaganjem u poslovne zone kao i izgradnjom novih poslovnih zona otvaraju se i nova radna mjesta.

Continue Reading