Connect with us

KAKANJ

Više od pola miliona KM za projekte u oblasti obrazovanja i kulture u Kaknju

04.05.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Nakon pet mjeseci rada zastupnica u Kantonalnoj Skupštini, Kakanjka Behija Kulović uspjela je za općinu Kakanj, iz Budžeta ZDK, osigurati značajna novčana sredstva. Radi se o dva važna projekta koji se odnose na obrazovno-kulturni segment. Unutršnje infrastrukturno uređenje kakanjske Gimnazije kao i proširenje objekta Gradske biblioteke u Kaknju, projekti su koji će uskoro krenuti sa svojom realizacijom, a vrijedni su više od pola miliona maraka.

Zamjenica predsjedavajućeg u Skupštini ZDK Behija Kulović, iz Naše stranke, kroz svoj angažman u kantonalnoj skupštini, kaže, prvenstveno će se zalagati za projekte koji se tiču mladih i obrazovanja. I u dosadašnjem kratkom periodu svoga djelovanja u Skupštini je inicirala i delegirala upravo projekte iz oblasti obrazovanja – saopšteno je na press konferenciji Naše stranke Kakanj, na kojoj su prezentovani rezultati dosadašnjeg rada ove stranke u Skupštini ZDK. Za općinu Kakanj posebno su značajna dva projekta koja će vrlo skoro krenuti sa implementacijom.

Ono što je za Kakanj posebno bitno je da su opredjeljena sredstva za dva projekta. Izgradnju multimedijalnog centra odnosno prostora za arihivu u Gradskoj biblioteci i sredstva za unutrašnju rekonstrukciju Gimnazije „Muhsin Rizvić“. Vrijednost tih projekta je više od pola miliona maraka – kazala je Behija Kulović, zamjenica predsjedavajućeg u Skupštini ZDK.

Gimnazija „Muhsin Rizvić“ u proteklom je periodu realizovala brojne infrastrukturne projekte poput utopljavanja samog objekta, izvršeni su i radovi na zamjeni krova, izmijenjena je i kompletna stolarija na školi. Ipak unutrašnjost ovog objekta je dotrajala, namještaj je zastario i prema riječima direktora ove srednje škole, odavno je kakanjska Gimnazija imala potrebu za jednom ovakvom rekonstrukcijom.

– Zahvaljujući ovim sredstvima realizovat ćemo projekat koji je dugo bio na čekanju. Realizovali smo mnoge infrastrukturne projekte na objektu gimnazije ali unutrašnjost je dotrajala i pravo je vrijeme za realizaciju ovog projekta. Akcenat će biti na snaciji mokrih čvorova. Zahvalio bi se aktuelnoj vladi ZDK ali i premijerki koja je pored 250.000 KM koje su opredjeljene za ovaj projekat, ona dodatno izdvojila 25.000 KM iz tekućih rezervi prepoznaši značaj ulaganja u mlade – istakao je Maid Goralija, direktor Gimnazije „Muhsin Rizvć“ Kakanj.

Gradska biblioteka u Kaknju već godinama traži mogućnosti i načine za realizaciju proširenja svog objekta. Problem skladištenja odnosno arhive za knjige je evidentan duže od jedne decenije. Tri stotine hiljada KM, koliko će ova ustanova imati na raspolaganju za realizaciju ovog dugo očekivanog projekta je za sve uposlenike ali i sve građane općine Kakanj – sretna vijest.

– Projekat je izuzetno značajan i za uposlenike Gradske biblioteke ali i za sve građane Kaknja posebno za mlade koji i najviše koriste knjige i dolaze u biblioteku istakao je Senad Čišija, direktor JU“Gradska bblioteka“ Kakanj.

Obrazovanje kao i važnost mladih i budućih generacija te  njihov ostanak u općini Kakanj i u BiH su motiv Behiji Kulović koja će, kako kaže i u narednom periodu nastojati slušati i tražiti sve ono što je potrebno ovoj populaciji.

Novčana sredstva veća od pola miliona maraka za Kakanj su izuzetno značajna. Posebno jer će se ta sredstva investirati u oblast obrazovanja i kulture. Ujedno je to i, kako su naglasili prisutni na konferenciji, početak dobre i kvalitetne saradnje općine Kakanj sa aktuelnom Vladom ZDK.