Connect with us

KAKANJ

UŽOK: Novi ciklus Projekta ekonomsko osnaživanje žena

04.05.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Udruženje žena općine Kakanj počelo je sa realizacijom šestog ciklusa projekta “Ekonomsko osnaživanje žena”. Tromjesečnom obukom krojenja, šivenja, heklanja i zidnog tkanja obuhvaćena je 21 polaznica sa područja Zagrađa koje obučava pet edukatorica.

Projekat “Ekonomsko osnaživanje žena” UŽOK na području općine Kakanj realizuje već nekoliko godina. Ovaj ciklus obuke kao i prethodnih pet, finansijski je podržala Općina Kakanj. Projektom su obezbijeđena sva neophodna sredstva za rad, mašine kao i reporomaterijal, a sve sa ciljem osnaživanja žena i stvaranja mogućnosti za samostalan rad i privređivanje.

– Mi učesnicama projekta obezbjeđujemo sve što je potrebno, od igle do mašine. To im je vjetar u leđa za poslije, za poboljšanje njihovog života koji bi trebao biti bolji, kvalitetniji i ekonomski jači, istakla je Edina Lukić- voditeljica projekta.

Cilj projekta „Ekonomsko osnaživanje žena“ je ekonomski osnažiti žene i pružiti im priliku da se poduče određenim tehnikama kako bi samostalno mogle raditi i zarađivati. Sa polaznicama rade edukatorice UŽOKA-a.

– Mi ćemo se kao edukatorice potruditi da damo sve od sebe, da im presenesmo znanje kako bi one sutra mogle samostalno raditi i privređivati, naglasila je Naila Demir, edukatorica na projektu.

Cilj projekta, pored ekonomskog osnaživanja žena, jeste i da se od zaborava sačuvaju naši tradicionalni zanati i vještine. I danas radovi u koje se ulaže mnogo truda i zalaganja imaju svoju vrijednost, te je prednost u projektu data upravo mladim ženama koje će usvajanjem ovih vještina od zaborava sačuvati i promicati bogatstvo naše kultute i tradicije. Većina polaznica nakon što prođu obuku mogu samostalno raditi ili se zaposliti  u nekoj od tekstilnih industrija.

– Ovdje je interes zaista veliki i one su svejsne dobra koje mi nosimno. Akcenat je ekonomskom osnaživanju žena jer će one poslije ciklusa biti obučene da samostalno kroje, šiju ili tkaju, naglasila je Lukić.

Polaznica obuke Eldina Amiđić smatra da je ovo dobra prilika da se nauči nešto novo i da će stečeno znanje i iskustvo moći iskoristiti na najbolji način.

– Zahvalna sam i UŽOK-u i Općini Kakanj što sam dobila priliku da naučim nešto novo od čega ću sigurno imati koristi. Do sada nisam imala znanje ni o jednoj tehnici ali sam zainteresovana i sigurna sam da ću naučiti nešto novo, naglasila je Eldina Amiđić, učesnica projekta.

U prethodnim  ciklusima koji su održani u Kraljevoj Sutjesci, Tršću , Kučićima i Kaknju a u kojem su učestvovale  žene sa područja Plandišta, Povezica i Doboja kroz edukaciju ekonomskog osnaživanja prošlo je više od 150 žena. Ovaj broj zaniteresovanih žena za učešće pokazatelj je da je ovaj projekat odlična prilika za edukaciju i ekononomsko osnaživanje žena.Trud i zalaganje Udruženja prepoznala je i lokalna zajednica pa je UŽOK proglašen Udruženjem od posebnog interesa za Općinu Kakanj.

Continue Reading