Connect with us

KAKANJ

Završena 37. sezona grijanja u Kaknju: Preko 200 puknuća, prioritet za naredni period rekonstrukcija magistralnog vrelovoda kao i pojedinih dionica toplovodne mreže

05.05.2023.
ntvic.ba (N.B.)

Posljednjeg dana aprila okončana je 37. sezona grijanja u Kaknju. Iako je sezonu koja je iza nas okarakterisalo preko 200 puknuća na mreži u JP Grijanje, obzirom na dotrajalost sistema, sezonu ocjenjuju uspješnom. Tokom ljetnog perioda ovo JP radit će na projektima rekonstrukcije sistema u cilju priprema za novu sezonu grijanja.

Ekipe JP Grijanje tokom sedam mjeseci 37. sezone grijanja u Kaknju sanirale su 210 puknuća, od kojih je dio na vrelovodu, dio u toplotnim podstanicama a najveći dio na toplovodnoj mreži dugoj 140 km.

– Naselja u kojima se najčešće dešavaju puknuća su Doboj, Čatići i Hrasno. Bilo je puknuća i na drugim dijelovima, a to je posljedica loše cijevne mreže koja je u funkciji već 37 godina – kaže Husein Čizmić, tehnički director JP Grijanje Kakanj.

Kako bi sistem daljinskog grijanja u Kaknju 38. sezonu dočekao spremno u ovom JP već se krenulo sa realizacijom projekata rekonstrukcije i sanacije sistema koja podrazumijevaju obnovu dotrajalih dijelova sistema, te nabavku nove opreme. Među prioritetima, a u cilju obezbjeđenja tehničkih uslova za kvalitetnu isporuku toplotne energije, je rekonstrukcija magistarlnog vrelovoda.

– Prioritet nam je rekonstukcija magistralnog vrelovoda budući da su pojedine dionice u izuzetno lošem stanju, zatim rekonstrukcija pojedinih dionica toplovodne mreže, te rekonstrukcija nekoliko toplotnih podstanica – dodaje Čizmić.

Iz ovog javnog preduzeća potrošaće podsjećaju da je važan faktor u osiguranju kvaliteta isporuke toplotne energije racionalna potrošnja, odnosno ugradnja mjerila toplotne energije.

– U naseljima u kojima su ugrađena mjerila toplotne energije praktično nemamo nikakvih problema po pitanju kvaliteta isporuke toplotne energije i imamo značajno manju potrošnju po kvadratu zagrijavanog prostora. Ugradnjom mjerila toplotne enerije rješava se pitanje kvaliteta i racionalne potrošnje, a sa manje isporučene energije potrošači bi imali kvalitetniju uslugu – naglašava Čizmić.

I ove godine bit će nastavljena relaizacija, prije nekoliko godina započetog projekta, rekonstrukcije vrelovoda sistema daljinskog grijanja. Za rekonstrukciju podzemnog dijela vrelovoda u užem gradskom području preostalo je još 1.600 metara, te nadzemni dio u dužini od tri km trase. Upravo od rekonstrukcije vrelovoda zavisi funkcionisanje kompletnog sistema grijanja kao i buduća proširenja sistema.