Connect with us

KAKANJ

U Gradnoj biblioteci Kakanj održani treći Pjesnički susreti

22.03.2024.
ntvic.ba (M.K.)

Povodom obilježavanja 21. marta – Svjetskog dana poezije, u  JU Gradska biblioteka Kakanj održani su treći Pjesnički susreti u kojima su učestvovali kakanjski, ali i brojni pjesnici iz BiH,  te učenici kakanjskih srednjih škola. Cilj obilježavanja ovog datuma je promovisanje čitanja, pisanja i objavljivanja poezije.

JU Gradska biblioteka Kakanj, kroz raličite programe obilježava Svjetski dan poezije, a već treću godinu zaredom upriličila je Pjesnički susret kakanjskih i pjesnika iz nekoliko gradova Bosne i Hercegovine. U programu su učestvovali učenici kaknjskih srednjih škola, Gimnazije “Muhsin Rizvić” i STŠ “Kemal Kapetanović”, kojima je ovo bila prilika da slušaju interpretaciju stihova različitih pjesnika i na taj način se povežu sa ovom vrstom umjetnosti.

-Na ovakvim događajima imamo priliku da čitamo i slušamo poeziju, ali imamo mogućnosti da sklapamo prijateljstva i nova poznanstva. Poručila bih svima da čitaju poeziju i pronađu sebe, izjavila je za NTV IC Kakanj Sumeja Dželetović, učenica Gimnazije “Muhsin Rizvić” Kakanj.

Obilježavanje Svjetskog dana poezije ima za cilj promovisati pjesništvo te obnoviti vezu između poezije i drugih umjetnosti. Tokom Pjesničkog susreta je naglašeno da je danas u svijetu modernizacije i tehnike poezija i uopšte književnost potrebna svakom čovjeku.

-Pisanje je za mene kao zrak koji udišemo, kao voda koju pijemo, inače bavljenje nekim vidom umjetnosti neophodno je, jer čovjek u sebi osjeća neki poriv da iskaže svoju emociju. Dokle god smo mi emotivna bića i imamo tu potrebu da se povežemo sa drugim čovjekom kroz sliku, riječ, muziku , mislim da tu imamo priliku da rastemo kao zajednica i društvo, izjavila je Sanela Kuko, pjesnikinja iz Mostara.

Da Kakanj obiluje talentovanim piscima i pjesnicima, dokaz su ovakvi program na kojima imaju priliku razmijeniti međusobna iskustva i ostvariti nove saradnje.

-Meni je posebno zadovoljstvo što svake godine obnavljamo ta svoja prijateljstva i čitamo poeziju. Mi ustvari u poeziji i živimo, i svaki dan bi nam trebao biti poezija, pa barem oni lijepi stihovi i riječi, pa da u tome vidimo nešto lijepo i pozitivno, istakla je Faiza Haračić-Helja, kakanjska pjesnikinja.

Poezija je veoma važna zato što izražava duhovno stanje svakog pojedinca i naroda, govori o identitetu, i ličnom i kolektivnom. Poeziju ne treba smatrati zastarjelom, već umjetnošću koja omogućava cjelokupnom društvu da vrati i utvrdi svoj identittet, poručili su  pjesnici.

Continue Reading