Connect with us

KAKANJ

Općina Kakanj među zadnjim u ZDK kada je u pitanju stopa vakcinacije djece

08.05.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Vakcinisanje je jedan od najdjelotvornijih i ekonomski najboljih načina zaštite kako pojedinca tako i cjelokupnog stanovništva od određenih zarznih bolesti. Svaka zemlja ima svoj kalendar imunizacije i on je svojestven svakoj zemlji posebno. U BiH vakcinacija djece sve češće se izbjegava, a roditelji ili staratelji kao odgovorna lica ne snose nikakve sankcije. S druge strane, ljekari upozoravaju na pogubne posljedice koje će sigurno doći u skorijoj budućnosti. Trend nevakcinisanja djece prisutan je i u Kaknju i ova je općina među zadnjima u ZDK kada je u pitanju stopa vakcinacije.

Kontinuirano vakcinisanje i praćenje zdravstvenog stanja djeteta od samog rođenja pa praktično do zadnje vakcine koju primi ima brojne prednosti. Takva djeca su zaštićena od zaraznih bolesti a i ukoliko ih dobiju lakše se oporavljaju od djece koja nisu vakcinisana. Važno je naglasiti da su vakcine provjerene, medicinski ispitane i da ih kao takve ljekari i ministarstva zdravstva nalažu kao obaveznu zdravstvenu zaštitu. Prije same vakcinacije svako dijete mora biti pregledano.

-Pregledi su važni jer se u momentu pregleda treba ustanoviti da li dijete ima kontraindikacije zbog kojih u tom momentu ne i trebalo primiti vakcinu, istakla je primarijus dr. Merjma Ismić, specijalista pedijatar.

Uz sve analize i dokazane predsnosti zdravtsvene zaštite kroz vakcinaciju, stanovništvo na području općine Kakanj ipak odbija vakcinisati djecu.

Stopa vakcinisane djece je vrlo mala, kako navode zdravstveni radnici zabrinjavajuće niska.

Nažalost jako je niska stopa vakcinisane djece na području općine Kakanj. Što je još gore u trendu je pada taj procenat vakcinacije. Po podacima koje imamo mislim da smo među zadnjim općinama u Kantonu, što svakako nije lijepo jer se ugrožava zdravlje djece, kazala je dr. Merjema Ismić, specijalista pedijatar.

Ovakav trend nevakcinisanja djece sa sobom nosi kobne posljedice. Mnogi roditelji nisu svjesni te činjenice. Zakonske regulative nisu dovoljno obavezujuće, sankcije ne postoje. Sve je to dugoročni problem kojim bi se trebali pozabaviti ministarstva zdravstva uz obavezno mišljenje struke.

-Međutim ako se nastavi ovakav trend moglo bi doći do pojave onih bolsti koje smo prije trideset, četerdeset i više godina iskorijenili upravo vakcinacijom, upozorila je dr. Merjema Ismić, specijalista pedijatar.

Federalno ministarstvo zdravstva izdaje naredbu o obaveznom vakcinisanju djece. Ljekari su prema toj naredbi dužni pozvati i objasniti roditeljima zašto trebaju vakcinisati djecu. Međutim za sve zdravstvene posljedice koje djeca zbog nevakcinacija budu eventualno imala, odgovornost će snositi isključivo njihovi roditelji.

Continue Reading