Connect with us

BIH

Aliefendić: Inicijativa o otvaranju donatorskog računa za pomoć narodu Turske i Sirije

17.02.2023.
ntvic.ba (M.K.)

Zastupnik u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Almedin Aliefendić, podnio je inicijativu Vladi FBiH za donošenje odluke o otvaranju donatorskog računa za finansiranje pomoći otklanjanja posljedica prirodne nesreće prouzrokovane zemljotresom u Republici Turskoj i Siriji. Otvaranje donatorskog računa značilo bi institucionalno i organizovano prikupljanje novčanih sredstava za narod Turske i Sirije.

Uvažavajući razmjere štete nastale nakon razornih zemljotresa koji su pogodili područje Turske i Sirije, Almedin Aliefendić, poslanik u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, podnio je inicijativu Vladi FBiH o otvaranju donatorskog računa za prikupljanje novčanih sredstava za narod Turske i Sirije. Izvori prikupljanja novčanih sredstava osiguravali bi se iz budžeta svih nivoa vlasti u Federaciji, finansijskih planova javnih preduzeća, dobrovoljnih priloga, te priloga humanitarnih i drugih organizacija.

– Očekujem da će Vlada Federacije BiH istu razmotriti i da ćemo imati jedno sistemsko institucionalno rješenje,  koje će omogućiti da građani BiH, kako individualno tako i kroz institucije iz budžeta, kao i svih zainteresovanih privrednih subjekta, mogu učestvovati na saniranju šteta, koje se mjere u milijardama. Iz ove prve faze u kojoj smo položili ispit humanosti i solidarnosti, moramo preći u drugu fazu pomoći, gdje će trebati finansijska sredstva za pomoć unesrećenima u ovom katastrofalnom zemljotresu – izjavio je Almedin Aliefendić, zastupnik u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta.

Usvajanjem ove odluke stvorio bi se siguran pravni okvir za pomoć pri otklanjanju posljedica razornog zemljotresa. Također bi, ističe Aliefendić, bio stvoren i mehanizam zaštite prikupljenih sredstava od bilo kojeg oblika zloupotreba, kao i mehanizam njihovog efikasnog korištenja, te podsjeća da je Republika Turska u vrijeme agresije ali i u poslijeratnom periodu bila velika podrška oporavku, razvoju i napretku Bosne i Hercegovine kroz različite projekte. S toga, smatra Aliefendić, imamo dodatnu obavezu da pomognemo narodu Turske. 

– Imamo dodatnu obavezu spram Republike Turske, s obzirom da smo mi od naroda Turske u vrijeme agresije imali ogromnu podršku. Oni to pokazuju i u poslijeratnom periodu kroz TIKA agenciju za razvoj i koordinaciju. Nema lokalne zajednice u BiH gdje oni nisu implementirali svoja sredstva. Mi imamo primjere i u općini Kakanj gdje su ogromna sredstva uložena u razne projekte kada je u pitanju infrastruktura. Nadam se da ćemo i kroz ovu inicijativu odgovoriti na jedan adekvatan načini i pomoći ljudima koji su pogođeni ovim razornim zemljotresom. – navodi Aliefendić.

Dva razorna zemljotresa pogodila su 6. februara dijelove Turske i Sirije. Prema posljednjim informacijama poginulo je najmanje 38 hiljada ljudi, a očekuje se da će brojke rasti. Direktno učešće u pružanju pomoći ugroženim stanovnicima Turske organizovano je putem spasilačkih timova CZ FBiH, GSS-a i OS BiH. Stanovnici Bosne i Hrecegovine u velikom su broju iskazali senzibilitet i saosjećanje sa žrtvama razornog zemljotresa , te su se organizovali za pružanje pomoći prikupljanjem hrane, odjeće i ostalih potrepština. Posebno je organizovano prikupljanje novčanih sredstava putem humanitarnih i vjerskih organizacija.