Connect with us

SERVISNE INFORMACIJE

BIHAMK: Nužna opreznija vožnja zbog mokrog kolovoza kao i snijega na pojedinim dionicama puteva

31.01.2023.
ntvic.ba

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po mjestimično mokrom ili vlažnom kolovozu, a upozorava se i na učestale odrone na brojnim dionicama.

Zbog odrona izdvajaju se putevi Turbe-Karanovac, Jajce-Banja Luka, Bugojno-Kupres i Sarajevo-Foča, kao i prevoje Rostovo (Bugojno-Novi Travnik) i Makljen (Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje).

Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost na pojedinim dionicama magistralnih puteva i to Glamoč-Mrkonjić Grad (Mlinište), Izačić-Bihać-Bosanski Petrovac i Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar, kao i na širem području Kladnja i Kalesije.

Kako navode iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) zbog niske temperature poledica se može očekivati na svim vlažnim lokalitetima, posebno na zasjenjenim dionicama u višim planinskim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. Na dionici Kupres-Šuica jak vjetar mjestimično nanosi snijeg na kolovoz.

U južnim krajevima saobraća se po pretežno suhom kolovozu, uz povoljne vremenske uvjete.

Na magistralnom putu Livno-Šuica upozorava se na učestale izlaske divljih konja na kolovoz.

Savjetuje se opreznija vožnja, prilagođena trenutnim uvjetima i stanju na putevima i napominje da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Zbog radova u tunelu Čeljigovići na putu Sarajevo-Pale saobraća se usporeno, jednom trakom. Usporeno zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima Jajce-Donji Vakuf i Mostar-Stolac.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Continue Reading