Connect with us

BIH

Brojne poruke podrške Turskoj iz BiH

06.02.2023.
BHRT

Nakon što je razoran zemljotres rano jutros pogodio jug Turske, na granici sa Sirijom, poruke podrške stigle su od brojnih bosanskohercegovačkih zvaničnika.

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izrazio je solidarnost sa turskim narodom i ponudio svaku pomoć koju BiH može pružiti.

“Izražavam najdublje saučešće Turskoj zbog gubitaka života i razaranja uzrokovanih razornim zemljotresom. Moje misli su sa pogođenima, povrijeđenim i porodicama onih koji su izgubili živote. Stojimo uz turski narod, nudeći svu pomoć koju možemo da pružimo”, napisao je Konaković na “Tviteru”.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić uputio je telegram saučešća predsjedniku Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafi Sentopu.

“Sa velikom tugom sam primio vijest o strašnoj tragediji koju je prouzrokovao  zemljotres u Vašoj zemlji i u kojoj je poginulo stotine vaših državljana. Upućujem Vam izraze najiskrenijeg  saučešća. Molim Vas da porodicama poginulih prenenesete izraze iskrenog saosjećanja, a povrijeđenim građanima želje za brz oporavak. Moje misli su s Vama i Vašim građanima”, naveo je Zvizdić u telegramu.

Podršku je iskazazao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je izrazio saučešće zbog izgubljenih života u Turskoj i Siriji i istakao da će Republika Srpska ponuditi pomoć.

“Iskreno saučešće zbog izgubljenih života u razornom zemljotresu u Turskoj i Siriji. Naše misli su s njihovim porodicama i povrijeđenima”, naveo je Dodik na “Tviteru”.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora u Bosni i Hercegovini i HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je saučešće i uputio poruke podrške turskom narodu.

“Šokantne vijesti jutros iz Turske, koju je pogodio razorni potres. Izražavam duboko saučešće za sve živote izgubljene u ovom tragičnom događaju, dok smo uz sve one koji su pogođeni”, objavio je Čović na Tviteru.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković objavio je na “Tviter” nalogu Vlade RS da je “duboko potresen viješću o razornom zemljotresu u Turskoj i Siriji”.

“Istinski saosjećamo sa porodicama nastradalih, i sa svima koji su pogođeni ovom tragedijom.  Želimo da porodicama nastradalih prenesemo izraze iskrenog saučešća, a povrijeđenim građanima želje za što brži oporavak. Stojimo uz vas u ovim teškim trenucima”, naveo je Višković.

Continue Reading