Connect with us

BIH

Gorske službe spašavanja iz BiH ponudile pomoć Turskoj pogođenoj razornim zemljotresom

06.02.2023.
Agencija Anadolija

Gorska služba spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine, ponudila je pomoć Republici Turskoj u akcijama spašavanja nakon jutrošnjeg razornog zemljotresa 7,8 stepena po Richteru, koji je pogodio jug te zemlje.

– Naši spasioci već obaviješteni i neki od njih će biti spremni za put kasnije danas. Neki od naših članova koji su bili dio obuke traganja i spašavanja kod turskih trenera i organizacija, već su u kontaktu s njima. Obavijestite nas kako možemo pomoći i kako možemo koordinirati u vezi s logističkim problemima – navedeno je u saopćenju GSS-a proslijeđenom Ambasadi Turskoj u Sarajevu.

Gorska skužba spašavanja Novi Grad Sarajevo također su se oglasili te naveli kako su voljni pomoći.

– Voljni smo uputiti tim za pomoć tokom traganja i spašavanja nastradalih u razornom zemljotresu u našoj bratskoj zemlji. ,Gorska služba spašavanja broji 12 obučenih spasioca volontera koji su završili obuku za traganje i spašavanje u zemljotresima i ruševinama (USAR tim) kroz prjekat TIKA-e – naveli su.

Naglasili su kako nude i deset spremnih i obučenih spasilaca volontera i terensko motorno vozilo koje su dobili kroz projekat TIKA-e 2020. godine sa opremom za potragu i spašavanje. Asocijacija turskih alumnija u BiH (TUMED) također je obavijestila Ambasadru Turske o želji bh. službi za spašavanje da pomognu Turskoj.

Continue Reading