Connect with us

KAKANJ

Čija je nadležnost upravljanja seoskim vodovodima na području općine Kakanj?

10.07.2023.
ntvic.ba (I. Š.)

Na području općine Kakanj trenutno postoji oko 300 vodovoda. To je utvrdila Komisija koja je bila zadužena da napravi katastar mjesnih vodovoda. Mali broj ovih vodnih objekata ima odgovarajuću prateću dokumentaciju, vodne, građevinske dozvole i upotrebnu vrijednost. Razlog tome je što su seoske vodovode gradili mještani pa se upravo zato nerijetko postavlja pitanje ko upravlja mjesnim vodovodima.

Veliki broj seoskih vodovoda u mjesnim zajednicama općine Kakanj građen je na inicijativu mještana, nerijetko, bez ikakve dokumentcije. Neki vodovodi pitkom vodom snabdjevaju jednu, dvije ili tri kuće, dok drugi napajaju cijelo selo. Brigu o ispravnosti vode ali i održavanju seoskih vodnih objekata trebali bi preuzeti Odbori za vodu koje formiraju mještani. Međutim, to nije uvijek slučaj, pa se upravljanje mjesnim vodovodima ponekad dovedi u pitanje.

– Zakon o vodama omogućava dva načina upravljanja mjesnim vodovodima. Prvi način upravljanja jeste da se imenuje Vodni odbor, koga sačinjavaju korisnici vodovoda i oni imenuju Odbor koji je zadužen za održavanje i brigu o samom vodovodu, a samim tim i o samoj zdravstvenoj ispravnosti vode. Ukoliko vlasnici mjesnog vodovoda žele na taj način da upravljaju moraju znati da sva odgovornost za ispravnost vode i sam vodovod pada na Vodni odbor koji je zadužen da upravlja. Drugi način upravljanja vodovodom jeste da se vodovod povjeri na upravljanje komunalnom preduzeću, kazao je Mirza Fazlić, pomoćnik načelnika Općine Kakanj

Mjesne zajednice, odnosno Vodni odbori tamo gdje postoje, pojašnjeno nam je u Općini, uglavnom nisu zainteresovani za predavanje vodovoda komunalnom preduzeću, koje bi u tom slučaju bilo odgovorno za ispravnost vode ali i održavanje i upravljanje vodovodima. Međutim postoje i naseljena mjesta gdje je ovo pitanje prepušteno samo sebi i gdje naselja nemaju formirane odbore za vodu.

– Sami vlasnici vodovoda nisu zainteresovani da sad, nakon 20, 30 i 40 godina, ishoduju dokumentaciju jer im to iziskuje troškove. Tu nam se javlja taj formalin problem prenosa samog vodovoda na upravljanje, a drugi problem jeste da ukoliko komunalno preduzeće preuzima obavezu da se brine o samom vodovodu, neophodno je plaćati naknadu isto kao što je plaćaju korisnici javnog vodovoda. Komunalno preduzeće nije voljno da preuzima vodovode bez kompletne dokumetacije i vodne dozvole kako bi dalje njima upravljalo što možemo i razumjeti, kazao je  Mirza Fazlić, pomoćnik načelnika Općine Kakanj

Tri stotine vodnih objekta koji se nalaze u mjesnim zajednicama širom područja općine Kakanj vodom snabdijevaju veliki broj kakanjskih domaćinstava, a kvalitet i sigurnost vode zavisi od odgovornosti onih koji brinu o mjesnim vodovodima. Stoga je važno znati ko i na koji način je odgovoran za upravljanje seoskim vodovodima.

Continue Reading