Connect with us

KAKANJ

Udruženje žena „Trst“ iz Tršća realizovalo projekat „Zajedno vezemo našu budućnost“.

07.07.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Udruženje žena „Trst“ iz Tršća u proteklom periodu realizovalo je projekat „Zajedno vezemo našu budućnost“. Tromjesečnim projektom obuke krojenja, šivanja i ukrašavanja modnih dodataka i drugih predmeta bile su obuhvaćene 24 članice Udruženja. Projekat, čija je vrijednost 15.000 KM podržala je Općina Kakanj. Učesnicama projekta dodijeljeni su certifikati, a zaslužnim pojedincima zahvalnice za uspješnu realizaciju projekta.

Projekat „Zajedno vezemo našu budućnost“ iniciralo je Udruženje žena „Trst“ iz Tršća dok je njegovu realizaciju finasijski pomogla Općina Kakanj. Cilj projekta je obučiti žene da kroje i šiju i pomoću različitih tehnika dodatno ukrašavaju predmete. U okviru projekta nabavljene su i dvije nove mašine s ciljem da članice obogate i usavrše svoj rad.

-I ovoga puta se radilo na izradi torbi, cekera i drugih modnih dodataka. Pomoću ovog projekta kupljene su dvije mašine koje nam nude mnogo mogućnosti da izrazimo svoju kreativnost. Ono što mi planiramo u budućnosti jeste da nastavimo sa našim redovnim radionicama koje će se održavati jednom sedmično, istakla je Elsa Čeliković, predsj. UŽ „Trst“ Tršće.

Da bi Udruženje uspješno realizovalo ovakve i slične projekte, važne za članice udruženja ali i cijelu lokalnu zajednicu, bitna je i instutucionalna podrška. Općina Kakanj opredjeljena je da kroz različite programe i poticajna sredstva pomaže ovakve projekte, a obzirom da su Udruženju Trst ovim projektom otvorene nove mogućnosti, saradnja sa Općinom Kakanj, poručeno je,  nastavit će se i u narednom periodu.

-Općina Kakanj u ovim poticajnim programima razvoja poduzetništva a naročito obrta i samostalnih privrednika i poljoprivrednika pruža podršku. Ima nekih usluga koje će trebati Općini od UŽ „Trst“  kroz različite suvenire ili neke druge predmete i tu smo se stavili na raspolaganje jer nam je želja da već sljedeće godine pored ovih žena imamo još veći broj njih koje će biti uključene u ovakve projekte, istakao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Na prigodnoj svečanosti učesnicama projekta i zaslužnim pojedincima uručeni su cerftifikati i zahvalnice za uspješnu relalizaciju projekta „ Zajedno vezemo budućnost“. Stečeno znanje članice Udruženja moći će iskoristiti da samostalno rade i zarađuju a mašine koje su obezbijeđene putem projekta značajno će im pomoći i u realizaciji budućih projekata.