Connect with us

KAKANJ

E-Upoznajemo: Koraci lokalnih zajednica BiH na putu EU integracija

24.02.2023.
ntvic.ba (N.B.)

U Kaknju je u organizaciji Centra za promociju civilnog društva održan prvi interaktivni promotivno-edukativni događaj „E-Upoznajemo“, s ciljem promovisanja vrijednosti Evropske unije i razumijevanja brojnih prednosti koje Evropske integracije imaju za građane Bosne i Hercegovine. Događaj je organizovan u sklopu istoimenog projekta „E-Upoznajemo“, koji finansijski podržava Evropska unija, a koji se realizuje u saradnji s Udruženjem za saradnju i razvoj Sara. Naši najmlađi sugrađani, mališani Vrtića Pčelica i med i učenici OŠ Hamdija Kreševljaković, u ovom su programu učestvovali prigodnim sadržajima. 

Projekat „E-Upoznajemo“, koji Centar za promociju civilnog društva provodi u partnerstvu sa Delegacijom EU u BiH, ima za cilj doprinijeti razumijevanju i prihvatanju prednosti koje Evropska unija ima za građane Bosne i Hercegovine. Aktivnosti projekta će se provoditi direktno s građanima unutar lokalnih zajednica i predstavnika civilnog društva u našoj zemlji.

– Civilni sektor igra jako važnu ulogu u procesu EU integracija i može značajno doprinijeti razvoju BiH. Brojne su oblasti u kojima civilni sektor može da se angažuje i doprinese napretku, među ostalim u oblasti ljudskih prava, zaštite okoliša, te slobodi medija – naglasila je u svome uvodnom obraćanju predstavnica Delegacije Evropske unije u BiH, Dženana Hodžić.

U okviru projekta E-Upoznajemo u Kaknju su održana predavanja o ulozi lokalnih zajednica, nevladinih organizacija i javnih institucija u procesu Evropskih integracija, te vrstama fondova na putu prema Evropskoj uniji. Održana je i panel diskusija „Naša zajednica na putu u EU – kapaciteti, prilike i izazovi“.

– Cilj je nam je razgovarati sa organizacijama civilnog društva i sa predstavnicima vlasti o benefitima koje donosi kandidatski status BiH, odnosno, prilikama koje nudi EU u smislu finansiranja projekata – izjavila je Emina Mušija iz Centara za promociju civilnog društva.

– Nama su najinteresantniji projekti zaštite okoliša, projekti razvoja privrede i poljoprivrede, također, cilj nam je implementacijom različitih projekata obezbijediti dio sredstava iz fondova EU – naglasio je načelnik Općine Kakanj, Mirnes Bajtarević.

„E-Upoznajemo“ je projekat kojim se želi izravno potaknuti pozitivna evropska svijest građana kako bi, za dobrobit svojih lokalnih zajednica, oni postali zagovornici procesa integracije u EU. Projekat će kroz svoju implementaciju u naredna 24 mjeseca uključiti 1000 direktnih korisnika.

Continue Reading